Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zastupitelé znovu odmítli Amazon

Brněnští zastupitelé dnes opět neschválili smlouvy s developerem CTP Invest a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), které by umožnily v Brně stavbu obřího logistického centra americké internetové obchodní společnosti Amazon. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) je to definitivní konec projektu.

Zastupitelům nestačil ani závazek společnosti CTP, která měla vykoupit pozemky pro stavbu sjezdu z dálnice D1, který by odlehčil dopravě v přilehlých městských částech. Zastupitelům se nelíbilo, že CTP už pracoval na městských pozemcích. Připomněli také, že současný územní plán nedovoluje stavět na těchto pozemcích logistická centra.

Pro příchod Amazonu se vyslovilo 25 zastupitelů z 55, proti byli tři zastupitelé zelených. Ostatní se zdrželi, nehlasovali nebo na jednání nepřišli. "Neexistuje smlouva, která by CTP povolovala nakládat s pozemky města. Přitom už tam shrnulo ornici a naváželo suť. To je v rozporu se stavebním zákonem," prohlásil zastupitel Martin Ander (SZ).

CTP ale tvrdilo, že koná pouze na pozemcích, které již loni koupilo od ministerstva obrany. Z fotografií, které mají zelení k dispozici však vyplývá, že CTP pracovala i na městských pozemcích, což připustil i koaliční zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD). Zastupitelé také schválili usnesení radních, které úředníkům nařizuje manipulaci na městských pozemcích prověřit.

Zároveň se začal řešit problém, který byl politikům známý již od začátku, a to překážka v územním plánu. Nepovoluje stavět logistické haly. Někteří zastupitelé se obávali případných sankcí ze strany CTP, které by soudně vymáhalo v případě, že zastupitelé neschválí aktualizaci územního plánu. Nepomohlo ani doplnění smlouvy o větu, že CTP žádné sankce uplatňovat
nebude.

Do pozadí se tak odsunul problém sjezdu z dálnice D1, který byl až dosud klíčovým sporem mezi příznivci a odpůrci Amazonu. Městu se přitom podařilo za poslední měsíc zapojit CTP do plánované stavby exitu. Developer by se zavázal vykoupit alespoň 70 procent pozemků. Městu by zaplatil 200 milionů za pozemky pro Amazon a dalších 100 milionů by zaplatil na výkup těchto pozemků pro exit, na úpravu současných křižovatek v okolí, na obratiště městských autobusů a na stavbu přípojky k dálničnímu exitu.

K rozhodnutí zastupitelstva se vyjádřil i jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Považuji za neuvěřitelné a nešťastné, když v době hospodářské krize téměř s jistotou přichází Brno a jižní Morava o významnou investici a několik tisíc pracovních míst i přes garance vlády a připravenost vedení kraje pomoci řešit městu problematické souvislosti investice společnosti Amazon,“ sdělil Hašek.

Amazon totiž slíbil více než 1500 pracovních míst a investici zhruba za 2,7 miliardy korun. Sklad měl mít 95.000 metrů čtverečních. Primátor Onderka řešil i bydliště zaměstnanců. ODS požadovala, aby práci dostali přednostně lidé z Brna či jižní Moravy. "Jednal jsme s ministerstvem práce a s Úřadem práce, který je připraven s Amazonem spolupracovat na rekvalifikacích. Na jedno pracovní místo je možné vyčlenit až 30.000 korun," uzavřel Onderka.

Zdroj ČTK

Štítky amazon, Brno, schválení, zastupitelstvo, primátor, Onderka, zprávy, Amazon.com, CTP, pozemek, Roman Onderka, ČSSD, Ředitelství silnic a dálnic, územní plán, investice, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé znovu odmítli Amazon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.