Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Slavkově začali s výstavbou objektu s tepelnou stabilizací

Stavební firma LIKO-S ze Slavkova u Brna včera začala stavět průmyslový objekt s nulovými nároky a přírodní tepelnou stabilizací. Živá stavba bude pracovat pouze s energiemi získanými z přírodních zdrojů, ať už půjde o sluneční záření nebo chlad z podzemí. Stavba má být hotová za 27 dní. Firma bude projekt financovat ze svého zisku, obejde se bez dotací.

Každý den se v České republice podle odborníků zastaví přes deset hektarů úrodné půdy. "Mohou to být haly a jiné stavby, na které napadne za rok v průměru 674 milimetrů srážek na metr čtvereční. Znamená to, že za rok přicházíme o 58 milionů metrů krychlových dešťové vody," uvedl předseda představenstva společnosti LIKO-S, a.s, Libor Musil.

Podle něj lidé ztrácejí respekt k přírodě, vytvářejí jednoduché věci. Tento pohled chce firma změnit. "Chceme vytvořit nový model pro stavění. Složitost chceme zpátky na stavební místo vrátit," uvedl Musil.

Klasické průmyslové haly mají většinou špatnou schopnost akumulace tepla a v prostoru působí jako odrazová zrcadla pro sluneční paprsky. Cílem novinky od slavkovské firmy je vytvořit průmyslový objekt s nulovými nároky včetně čištění odpadních vod. Objekt je údajně plně v souladu s přírodou, jeho autorem je brněnský architekt Zdeněk Fránek. Podle něj jde o vizionářský projekt, který bude experimentem pro stavění do budoucna. "Chceme ho utopit v zeleni a vytvořit sofistikovanmou věc, která bude žít dál a ve které se bude dál pracovat," uvedl Fránek.

Stavba bude pracovat pouze s energiemi získanými z přírodních zdrojů, ať už půjde o sluneční záření nebo chlad z podzemí. Obejde se bez speciálních strojních zařízení a bude pracovat i s vodou díky kořenové čističce a dočištěním pomocí mokřadní fasády. Jeho součástí bude retenční jezero, které bude zásobárnou vody pro celý firemní areál. Obvodový plášť poskytne místo pro pěstování dýní nebo rajčat. Tepelnou izolaci obvodových plášťů zabezpečí speciální izolační pěna, která umožní odvod znehodnocených vodních par přes povrch stavby.

Objekt koncipovaný jako dřevostavba poslouží firmě pro další vývoj produktů společnosti. "Je na čase, abychom změnili přístup k výstavbě jako takové, chceme stavebnictví vrátit harmonii," dodal Musil.

LIKO-S je stavební firma s 200 zaměstnanci. Orientuje se na výstavbu průmyslových objektů, dodává také díly pro tvorbu vnitřního prostoru staveb, jako jsou příčky. Obrat firmy loni překročil 600 milionů korun. Export tvoří zhruba 50 procent. "Nechceme jít cestou dramatického zvyšování obratu. Hledáme skuliny na trhu, chceme nabídnout něco jednoduchého, unikátního s vyšší přidanou hodnotou," uvedl Musil.

V Česku roste poptávka po nízkoenergetických stavbách. Například developerská společnost JRD, specializují se na nízkoenergetické a pasivní bydlení, loni prodala více než 100 pasivních bytů za 500 milionů korun, což je meziročně o 200 milionů Kč více. Letos chystá i první energeticky aktivní bytový dům.

Zdroj: ČTK

Štítky Slavkov u Brna, stavba, Česko, Zdeněk Fránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Slavkově začali s výstavbou objektu s tepelnou stabilizací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.