Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně začne oprava Zelného trhu za 60 milionů korun

Brno začne v pondělí za 60 milionů korun opravovat Zelný trh. Z celkových nákladů pokryje 48 milionů korun dotace z Evropské unie. Historické náměstí se za necelý rok promění v tradiční odpočinkovou zónu, kde si lidé nejenom nakoupí ovoce a zeleninu, ale budou se tam moct také zastavit, odpočinout si a posedět, informoval dnes mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Město předá náměstí zhotoviteli v pondělí. Práce by měly být hotové za 298 dní. "V prostoru bude 17 nových stromů. Opravy se dočká historická kašna Parnas. Nově jsou navržené vodní prvky fontány před Moravským zemským muzeem," uvedl Žára.

To ale není vše. "Budou se opravovat jak silnice, tak chodníky. Řešit se bude i mobiliář, lavičky a odpadkové koše. Prostor by měl znovu ožít a být krásný," řekl ČTK brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).    

Součástí rekonstrukce bude i instalace tří podzemních kontejnerů na separovaný odpad. Na náměstí se změní také systém parkování. Vznikne 51 parkovacích míst, z toho tři pro postižené. "Na náměstí bude stanovený dopravní režim pěší zóny s platným dopravním omezením pro automobily," řekl Žára.

Po dobu rekonstrukce náměstí se trh dočasně přesunul na Moravské náměstí. Jakmile oprava skončí, začne tržiště opět fungovat na Zelném trhu.    

Dominantou náměstí je kašna Parnas z konce 17. století, která je zhruba uprostřed prostranství. V horní části náměstí stojí sloup Nejsvětější Trojice s plastikami Immaculaty, sv. Jana Nepomuckého, sv. Primitiva, sv. Konstantina a dvou andílků z období vrcholného baroka. K významným budovám patří Dietrichsteinský palác, kde sídlí Moravské zemské muzeum, Divadlo Husa na provázku, takzvaný Malý Špalíček a nedávno zrekonstruované divadlo Reduta.

Historický ráz náměstí porušila v 50. letech 20. století výstavba budovy obchodního centra. "Funkci tržiště mělo náměstí už od středověku," dodal Žára.

Zdroj ČTK

Začíná rekonstrukce Zelného trhu

Pátek, 28. března 2014, 13:13

Vizualizace rekonstrukce Zelného trhu v Brně, vizualizace: Atelier RAW
Vizualizace rekonstrukce Zelného trhu v Brně, vizualizace: Atelier RAW

Štítky Zelný trh, Brno, náměstí, rekonstrukce, práce, zahájení, zprávy, Atelier RAW, Zelný trh (Brno), Moravské zemské muzeum, Parnas, Roman Onderka, ČSSD, Jan Nepomucký, Divadlo Husa na provázku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

L. J.

A co bude s místem ,kdy kdysi stával popravčí špalek?

Sobota, 29. března 2014, 14:30Odpovědět

V Brně začne oprava Zelného trhu za 60 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.