Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ústavní soud dal postižené ženě šanci na výživné od otce

Pokud se dítě objektivně nemůže samo živit, nezaniká vyživovací povinnost rodičů ani po dosažení zletilosti a přiznání invalidního důchodu. Vyplývá to z rozhodnutí Ústavního soudu v případu postižené třicetileté ženy z Černošic u Prahy, která se prostřednictvím své matky domáhala zvýšení výživného od otce. Současné příjmy podle matky nepokrývají životní náklady nesvéprávné dívky.

Případem se musí znovu zabývat Krajský soud v Praze, který se v minulosti postavil na stranu otce. Podle Ústavního soudu ale nezohlednil okolnosti případu. Tentokrát se musí detailně zabývat majetkovými poměry rodiny a nesmí jen odkázat na to, že pokud dívka pobírá důchod a další sociální dávky, nemá už nárok na výživné od otce. Takový výklad zákona podle ústavních soudců není správný.

"Děti mají právo na péči rodičů, pokud nejsou schopny samy se živit. Ani dávky od státu tuto povinnost neruší nebo plně nenahrazují," řekla dnes novinářům soudkyně zpravodajka Ivana Janů. Vztah mezi dítětem a rodičem podle ní nikdy nekončí. "S manželem se můžete rozvést, ale rodičovství trvá až do smrti," uvedla Janů.

Ústavní soud na jednu stranu zdůraznil, že dospělé a zdravé děti za své majetkové poměry zodpovídají samy - záleží na jejich píli a schopnostech. Zároveň ale platí, že děti mají právo podílet se na životní úrovni rodičů do té doby, než jsou schopny samy se živit, což u vážného zdravotního postižení nepřipadá v úvahu. Rodiče při tom mají právo na pomoc státu, ale rodinná odpovědnost je prvořadá, zdůraznila Janů. "Zapomíná se na to, že i děti mají vůči rodičům, pokud se nemohou živit sami, vyživovací povinnost," dodala soudkyně.

Postižená dcera pobírá plný invalidní důchod 8001 Kč a příspěvek na péči 8000 Kč měsíčně. Matka tvrdila, že měsíčně potřebuje více než 20.000 korun. Průměrný měsíční čistý příjem otce činil 71.878 korun. Ústavní soud v nálezu nijak nepředjímá, kolik by měl otec platit. Rozhodne o tom krajský soud. "Musí zhodnotit výdělečné možnosti otce," řekla Janů. Je prý třeba zohlednit také to, že otec v minulosti na rodinu převedl byt.

Dívka je nesvéprávná, potřebuje celodenní péči. Není schopna udržovat hygienu ani sama jíst. Žije ve společné domácnosti s matkou, která je zároveň její opatrovnicí. Matka z důchodu a příspěvku na péči hradí náklady spojené s chodem domácnosti, se zajištěním potřeb dcery a službami ve stacionáři. 

Nikdo z aktérů případu se dnešního vyhlášení nálezu nezúčastnil.

Zdroj ČTK

Štítky ÚS, ústavní soud, výživné, Brno, Ivana Janů, Praha, právo, Černošice, Krajský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud dal postižené ženě šanci na výživné od otce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.