Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ombudsman Varvařovský skončil ve funkci, zastupuje jej Křeček

Ombudsman Pavel Varvařovský dnes skončil ve funkci. Důvody rezignace v polovině šestiletého funkčního období neprozradil. Úřad veřejného ochránce práv povede do zvolení nového ombudsmana zástupce Varvařovského Stanislav Křeček.

Dnes to řekla mluvčí kanceláře Iva Hrazdílková. Zákonodárci musí podle zákona zvolit nového ochránce práv do 60 dní od uvolnění tohoto postu. 

"Písemnou rezignaci dosavadního ombudsmana předal ve čtvrtek v kanceláři předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka vedoucí kanceláře veřejného ochránce práv Pavel Pořízek," uvedla mluvčí.

Podle zákona o veřejném ochránci práv končí ombudsman ve funkci den po předání své rezignace předsedovy Sněmovny. Do zvolení nového ombudsmana pak automaticky přecházejí všechny pravomoci i povinnosti veřejného ochránce na jeho zástupce.

Varvařovský důvody své rezignace blíže nekomentoval. „Rozhodl jsem se rezignovat a děkuji všem svým spolupracovníkům za podporu a pracovní nasazení," sdělil k tomuto kroku písemně v uplynulých dnech, a to bez jakýchkoli dalších podrobností. Věci z kanceláře si odnesl již ve středu. 

Osmašedesátiletý Varvařovský byl po Otakaru Motejlovi druhým českým ombudsmanem. V úřadu byl od 13. září 2010. Od samotného počátku se netajil tím, že na této funkci nijak nelpí.

Uváděl to, když zákonodárci nevěnovali dostatečnou pozornost jeho legislativním doporučením a zamýšlel se přitom nad smyslem své činnosti. Možnost, že by z funkce odešel, uvedl i při jednání o svém zástupci. Po Jitce Seitlové jim byl zvolen Stanislav Křeček. Varvařovský v době hledání nového zástupce upozornil, že pokud by s novým kolegou nebyl schopen se dohodnout na spolupráci, mohl by zvažovat odstoupení.

Zdroj ČTK

Štítky ombudsman, Varvařovský, Křeček, ochránce práv, rezignace, Pavel Varvařovský, právo, Stanislav Křeček, Jan Hamáček, Poslanecká sněmovna ČR, Otakar Motejl, Jitka Seitlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ombudsman Varvařovský skončil ve funkci, zastupuje jej Křeček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.