Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ochranáři vybudovali nad lomem u Brna turistickou stezku

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vybudoval dvoukilometrovou turistickou stezku nad lomem na kopci Hády, který se tyčí na severním okraji Brna.

Přestože lidé tuto lokalitu považují za zdevastovanou, jsou v ní čtyři chráněná území a naleznou v ní sto druhů ohrožených rostlin. Na stezce je vyhlídka na město, z níž si lze za pěkného počasí prohlédnout jižní Moravu až po hranice s Rakouskem, řekl dnes za tvůrce projektu Lubomír Tichý z brněnské organizace ČSOP.

Vybudování stezky přišlo ochranáře na 200.000 korun, které získali z dotací. Lidé se díky stezce dostanou i do míst, která byla dříve ochranným pásmem lomu, a kam tedy neměli přístup.

Na stezce je osm zastavení, přičemž nejsložitější práce byly na vybudování vyhlídky, která je přímo nad lomem. Turisté se na vrchu Hády nově projdou po čtyřech chráněných územích - Hádecké planince, Kavkách, Velké Klajdovce a po Růženině lomu.

Stezka je pojmenována Hádecké lomy a okolí. "V hádeckém lomu a jeho nejbližším okolí lze překvapivě najít živou i neživou přírodu v bohatství mnohem větším než kdekoli jinde. Jižní svah Hádů je totiž podstatně víc, než jen těžbou dříve zcela zničená krajina," uvedl Tichý. Zdůraznil, že lokalita zahrnuje lesy s duby a habry, lesostepi a také mokřady.

Zdroj: ČTK
Foto: Moje Brno

Štítky Brno, Český svaz ochránců přírody, Xavier Baumaxa, Rakousko, Jihomoravský kraj, Velká Klajdovka, turistická stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochranáři vybudovali nad lomem u Brna turistickou stezku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.