Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Městská policie nasazuje mobilní kamery do ostrého provozu

Inovativní způsob dohledu na bezpečnost ve městě přinášejí brněnští strážníci. V letošním roce dokončili testování mobilního kamerového systému, jejž sami vyvinuli. Technologii je možné využít na místech, kam dosud nesahá stálý kamerový systém, a ušetří statisíce korun, které by bylo jinak nutné vynaložit k položení optických kabelů. Přenosné kamery je možné ukrýt do korun stromů nebo je umístit na sloupy, stožáry, ale i budovy ve městě.

Způsob umístění je tedy podobný jako u fotopastí, využití je ovšem výrazně širší. Mobilní kamery lze nasadit i na aktuální úkoly. To mimo jiné znamená, že strážníci mohou pružně reagovat na protiprávní jednání v konkrétní lokalitě. Pokud se v některé části Brna začnou kumulovat problémy, umístí hlídky do oblasti kameru a v reálném čase je možné dění zaznamenat (a následně pomocí nahrávky dokázat). Stejně tak je možné monitorovat například manifestace a demonstrace, protestní pochody nebo riziková sportovní utkání.

Výrazná výhoda spočívá v napojení kamer na mobilní data. Praktický význam tkví v možnosti sledovat veškeré dění z kamer živě na mobilních zařízeních jako jsou tablety, chytré mobilní telefony, ale pochopitelně i na běžných stolních počítačích. Dohled v tomto smyslu je možný odkudkoliv, kam mobilní data sahají. Strážníci v terénu tedy teoreticky mohou být připraveni k zákroku přímo ve vedlejší ulici. Kromě hlídek má přístup k přenosu i operační středisko, dohledové centrum a tzv. dozorčí na konkrétní služebně. Dozorčí rozdělují úkoly hlídkám v jednotlivých městských částech a v případě, že je v lokalitě zřízený pevný kamerový systém, sledují dění na monitorech.

Druhým způsobem využití je dlouhodobý dohled. Kamery se nasazují například v blízkosti památkově chráněných budov, kulturních památek nebo na místech, kde si bezpečnostní situace zaslouží trvalejší sledování. V roce 2014 městská policie pomocí mobilní kamery hlídala prostory ostrůvků před hlavním nádražím nebo památník obětem holocaustu na náměstí 28. října. Přenosná zařízení jsou nedocenitelná i za situace, kdy dojde k technickému výpadku na některém z důležitých pevných kamerových bodů.

Přenosné kamery jsou vybavené infračerveným přísvitem a samy se adaptují při špatném okolním osvětlení. Výrazně tím ulehčí strážníkům, kteří doteď trávili i celé směny například celonočním hlídkováním v mrazu na ústředním hřbitově. Právě na žádost tzv. výkonných složek Městské policie Brno celý systém vznikl a pracovníci Odboru komunikačních technologií jej vytvořili k úplné spokojenosti strážníků působících v ulicích.

Městská policie Brno v tuto chvíli disponuje dvěma sadami kamer, pro příští rok se plánuje pořízení dalších dvou. Baterie vydrží nabitá přibližně tři až čtyři dny.

Přestože mobilní kamery strážníci doposud pouze testovali, zaznamenali díky nim již několik úspěchů vboji skriminalitou. Například vŽidenicích dopadli pachatele, který opakovaně zakládal černé skládky. V západní části Brna hlídky hned první den používání usvědčily skupinu, která na veřejnosti pravidelně popíjela alkohol, žebrala a vyvolávala potyčky s kolemjdoucími.

Zdroj: MPB

Štítky videokamera, obecní policie, kamerový systém, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie nasazuje mobilní kamery do ostrého provozu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.