Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravský kraj chce mince nalezené u Hrušovan

Jihomoravský kraj písemně vyzval Moravské zemské muzeum, aby mu předalo stříbrný poklad nalezený minulý týden u Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku.

Dnes to řekl krajský radní pro kulturu a památkovou péči Jiří Němec (KDU-ČSL). Ačkoli více než 2500 mincí z období Rakouska-Uherska patří ze zákona kraji a jeho nejbližšímu příslušnému muzeu, skončilo téměř 30 kilogramů platidel ve státním  Moravském zemském muzeu. To se vydání nebrání.

Na mince z let 1856 až 1915 upozornili hledači kovů, kteří se obrátili na Moravské zemské muzeum. Jeho pracovníci pak přizvali Jihomoravské muzeum ve Znojmě jako nejbližší krajskou organizaci přímo na místo objevu. "Nález ze zákona patří kraji, na jehož území se nacházel. Mince ale skončily v Moravském zemském muzeu, což lze brát jako pochybení. Nyní nemůžeme zdokumentovat náš majetek. Proto jsme Moravské zemské muzeum vyzvali k předání mincí," sdělil Němec. Lidé podle něj mnohdy nevědí, že se mají v případě podobného nálezu obrátit na nejbližší muzeum.

Podle mluvčí Moravského zemského muzea Evy Pánkové se kraj nemusí ničeho obávat. "Mince si určitě nechat nechceme. Víme, že patří kraji. K nám jsme je převezli po domluvě se znojemskými kolegy, protože jsme jediným numismatickým pracovištěm," uvedla Pánková. Žádnou písemnost dosud muzeum od kraje nedostalo. Zatím jsou mince uložené v trezoru.  "Čekáme na vyjádření kraje, jak postupovat dál. Pokud na nich budou chtít v Jihomoravském muzeu ve Znojmě pracovat sami, tak je tam převezeme," řekla Pánková.

Historik, kurátor a numismatik znojemského muzea Jiří Kacetl se spolupráci s brněnskými kolegy nebrání. "Pokud projeví zájem o zpracování nálezu, měli bychom jim vyjít vstříc. Určitě jsou na vyšší odborné úrovni," řekl ČTK Kacetl. Mince by podle něj mohly ve znojemském muzeu doplnit výstavu k první světové válce. "Nález se zrovna hodí ke stoletému jubileu. Chystáme pětiletý cyklus výstav," dodal Kacetl.

Zdroj ČTK

Štítky mince, nález, archeologie, muzeum, Jihomoravský kraj, Hrušovany, Moravské zemské muzeum, Jiří Němec, Jiří Kacetl, okres Znojmo, Jihomoravské muzeum ve Znojmě, KDU-ČSL, první světová válka, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj chce mince nalezené u Hrušovan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.