Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hvězdárna byla nominována na Cenu Miese van der Rohe

Zrekonstruovaná budova Hvězdárny a planetária Brno, která začátkem října získala národní cenu Stavba roku 2012, byla nyní nominována do další prestižní architektonické soutěže o cenu Miese van der Rohe.

Přibližně ze čtyř set staveb z celé Evropy vybere odborná mezinárodní porota v Barceloně finalisty - 30 až 35 nejlepších, které budou následně představeny v katalogu a na putovní výstavě.

Porota zároveň určí jednu stavbu, jíž bude udělena Cena Evropské unie za současnou architekturu - Mies van der Rohe Award 2013, a jednu stavbu, které udělí zvláštní cenu pro začínající architekty.

Cílem této mezinárodní soutěže je najít a ocenit významné tvůrčí počiny na poli architektury, vyzdvihnout přínos evropských architektů k rozvoji profese a uplatnění nových konceptů a technologií.

Hvězdárnu a planetárium Brno do soutěže nominoval architekt a šéfredaktor architektonického časopisu ERA 21 Osamu Okamura.

„Akropole nad městem dostala novou svěží dominantu. Bývalá astronomická observatoř z 50. let minulého století prošla s pomocí evropských fondů zásadní přestavbou. Vědecké pracoviště, jehož těžištěm je však především osvěta pro širokou veřejnost, se stalo atraktivní moderní institucí s bohatou návštěvností nejen školních výprav. Stavba se stává skutečným oknem do vesmíru,“ okomentoval svůj návrh Okamura.

„Šance na úspěch v této soutěži je podle mě minimální, konkurence je totiž obrovská. Velmi si však ceníme již samotné nominace nezávislým expertem specializujícím se na současnou architekturu,“ konstatoval ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Ten zároveň potvrdil rostoucí zájem diváků jak o novou podobu tohoto odborného a osvětového zařízení, tak i o specializované programy. Jen v letošním roce očekává 120 tisíc návštěvníků, od roku 1954 pak prošly hvězdárnou a planetáriem na Kraví hoře už tři miliony lidí.

Cena Miese van der Rohe se uděluje jednou za dva roky. Výsledky současných nominací budou vyhlášeny na jaře příštího roku.

Štítky Hvězdárna a planetárium Brno, Mies van der Rohe Award 2013, Cena Evropské unie za současnou architekturu, hvězdárna, architekt, Stavba roku, Evropa, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna byla nominována na Cenu Miese van der Rohe  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.