Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dušičkovou pietu ochrání hlídky městské policie

Již v tomto týdnu začíná období nejbedlivějšího dohledu nad hřbitovy. Desítky strážníků se v souvislosti s blížícím se svátkem Všech svatých a Dušičkami zaměřují zejména na veřejný pořádek, ochranu majetku a osob.

Rozsáhlé opatření se nedotkne jen Ústředního hřbitova, ale také pietních míst v Králově Poli, Řečkovicích, Jehnicích, Vranově, Žebětíně, Slatině, Tuřanech, Židenicích, Komíně, Líšni, Soběšicích a Lelekovicích.

Především preventivní působení hlídek podpoří i členové specializovaných jednotek. Do kontrol se zapojí mimo jiné Jednotka psovodů. Dohled je naplánován na denní i noční hodiny, ve tmě hlídky uplatní mimo jiné i své dalekohledy s nočním viděním, takzvané noktovizory.

Častou přítomností strážníků na hřbitovech chce městská policie předejít okrádání návštěvníků o osobní věci a zcizování vzpomínkových předmětů, jako jsou věnce či kytice. Hlídky se zaměří i na prodejce smutečního zboží. Někteří návštěvníci totiž mají nepříjemné zkušenosti se ztrátou výzdoby hrobů.

Při pohybu na hřbitovech mohou přijít vhod i jisté bezpečnostní zásady. Třeba kabelky a další osobní věci by lidé neměli pouštět z dohledu ani při zvelebování hrobů. Stejně tak mohou nenechavci využít okamžiku, kdy odložené předměty návštěvník hřbitova zanechá bez dozoru a odejde například napustit vodu do vázy.

V průběhu roku strážníci zaznamenali několik oznámení, kdy pozornost návštěvníků hřbitova zloději odpoutali zapálením věnce na některém z hrobů opodál. Když lidé věnce ve spěchu běželi uhasit, někdo jim mezitím odcizil odložené osobní věci.

Kromě veřejného pořádku dohlížejí strážníci na disciplinovanost řidičů. Usměrňují vozidla při příjezdu a kontrolují, zda se kolem zaparkovaných aut nepohybují podezřelé osoby a nepokoušejí se je vykrádat. Nejsilnější provoz a komplikovanou dopravní situaci očekávají strážníci již tradičně ve Vídeňské ulici, kde je koncentrace přijíždějících motorových vozidel nejvyšší.

Loňské opatření "Dušičky" se patrně i díky rozsáhlému nasazení hlídek obešlo bez větších komplikací. Strážníci kontrolují hřbitovy během celého roku. Například v noci o letošních Velikonocích dopadla hlídka muže, jenž si z královopolského hřbitova odnášel tři smuteční lampy, několik svíček a dokonce číselné označení jednoho z hrobů. Hlídka po pátrací akci našla podezřelého skrčeného ve křoví a předala ho státním policistům.

Zdroj: MPB

Štítky městská policie, Dušičky, hlídky, pieta, brno, hřbitov, svátek Všech svatých, věnec, obecní policie, Velikonoce, Soběšice, Lelekovice, Královo Pole, Jehnice, Žebětín, Řečkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dušičkovou pietu ochrání hlídky městské policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.