Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

CTP žádá kvůli Amazonu svolání mimořádného zastupitelstva

Developerská společnost CTP Invest v pondělí oficiálním dopisem požádala brněnského primátora Romana Onderku, aby svolal mimořádné zasedání zastupitelstva. To má znovu schvalovat smlouvu mezi městem a Ředitelstvím silnic a dálnic o vybudování sjezdu z dálnice D1, která je podmínkou pro prodej pozemků společnosti CTP.

Developerská společnost je poskytne americké společnosti Amazon. "Do řádného zasedání zastupitelstva 18. března už Amazon čekat nechce," sdělil regionální ředitel CTP Tomáš Budař. Primátor dopis dosud neobdržel.

CTP na město tlačí jako zprostředkovatel mezi jím a společností, která má přinést minimálně tisíc pět set pracovních míst převážně pro lidi se základním vzděláním. Amazon a CTP zde plánují společně investovat 2,7 miliardy korun.

CTP část pozemků pro halu Amazonu vlastní, od města chce koupit menší část. Smlouvu o prodeji již zastupitelé schválili v prosinci. Jedná se o 270 milionů korun, v čemž je zahrnuta i částka 56 milionů, kterou se chce CTP podílet na bezprostředních dopravních opatřeních a na pomoci se stavbou sjezdu. Minulý týden zastupitelé smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic neschválili, ale řekli, že chtějí o Amazonu dále jednat. Radní Oliver Pospíšil to označil za velmi nešťastné stanovisko.

Není totiž zřejmé, co nespokojení zastupitelé od CTP vlastně chtějí. "Zastupitel Vlastimil Žďárský překvapivě navrhl změnu usnesení a dohod a kvůli tomu zastupitelstvo smlouvu neschválilo. Diskuse se tak odsunula na osmnáctého března, což je pozdě. Brno žádá stále víc, což však ve výsledku bude znamenat, že nebude mít nic," uvedl Budař.

Odpůrci Amazonu argumentují tím, že do postavení dálničního sjezdu, který může stát reálně nejdříve v roce 2017, bude Slatina a další okolní městské části trpět nadměrnou dopravou. Situace už je zde přitom nyní velmi špatná. CTP se odvolává na studii Brněnských komunikací.

Ta však řeší pouze dopravní zatížení komunikací, ne dopady dopravy na bydlení v okolí. "Stačí dvě drobné úpravy na náklady CTP. Jde o rozšíření křižovatky Řípská - Tuřanka a reorganizace dopravy na stávajícím sjezdu z dálnice," řekl Budař.

Snaha CTP však patrně narazí na procedurální záležitosti. "Tento týden předložíme na radě materiál, který otevře možnost dodatkovat smlouvu s CTP. Záměr pak musí dva týdny viset na úřední desce. Také bychom potřebovali jasné stanovisko Amazonu, zda je záležitost po konci ledna otevřená, či nikoliv," podotkl Pospíšil.

Hala Amazonu má mít 95 tisíc metrů čtverečních, americký internetový prodejce chce ze skladu obsloužit už letošní Vánoce.

Zdroj ČTK

Štítky amazon, zastupitelstvo, černovice, CTP, Amazon.com, Ředitelství silnic a dálnic, Roman Onderka, Dálnice D1, doprava, Oliver Pospíšil, Vánoce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CTP žádá kvůli Amazonu svolání mimořádného zastupitelstva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.