Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Český politik založil na území bývalé Jugoslávie nový stát Liberland!

Česká republika se opět dostane do světových médií. Zasloužil se o to Vít Jedlička, český liberální ekonom a politik. Ten totiž zjistil, že se na území bývalé Jugoslávie nachází území o rozloze cca 7 km2, o které žádný ze sousedních států (Srbsko, Chorvatsko) nejeví žádný zájem.

Prohlásil proto zemi za terra nullius a v pondělí, 13.4.2015 v dané oblasti založil nový suverénní stát – Liberland. Libertariánsky laděná recese, nebo seriózní záležitost? Úsměvná mladická nerozvážnost, nebo promyšlená facka dnešnímu geopolitickému uspořádání?

Možná od každého něco. Ale jak se zdá, Vít Jedlička, mj. předseda krajského sdružené za Stranu svobodných občanů a neúnavný kritik státních zásahů, rostoucího vlivu státu a bobtnající byrokracie, má vše velmi dobře promyšlené.

Nový stát v Evropě? Jak je to možné, ptáte se? Poměrně jednoduše. Jedlička využil hraniční spor mezi Chorvatskem a Srbskem, který se jakožto pozůstatek válečných a následných politických šarvátek na území bývalé Jugoslávie vleče již řadu let. Zhruba 7 km2 území, ležících na západním břehu Dunaje mezi obcemi Zmajevac (Chorvatsko) a Bački Monoštor (Vojvodina, Srbsko), si totiž nenárokuje ani Chorvatsko, ani Srbsko, ani žádný jiný stát. Dle Jedličkova právního výkladu se tak jedná o tzv. terra nullius. Latinský výraz označuje „území nikoho“, tedy území, které římské právo a následně mezinárodní právo definuje jako oblasti, které nepatří žádnému státu a na která se nevztahují žádná vlastnická ani jiná práva.

Oficiální znak Liberlandu
Oficiální znak Liberlandu

Jakožto zakladatel jmenoval Vít Jedlička sám sebe prezidentem Svobodné republiky Liberland (úřední název). Zřízením ústavní republika s prvky přímé demokracie má vlastní vlajku, státní znak a moto vystihující liberální prostředí, v němž nápad vznikl: „Žít a nechat žít“. Momentálně je dokončována ústava daného státu a zákony. Jak avizoval sám zakladatel, nelze čekat tisíce stran nesmyslných nařízení. V Liberlandu bude na prvním místě osobní svoboda jednotlivce.

Stále kontrolujete, zda není Apríla? Kdepak, není. To, co se zpočátku zdálo být jen recesistickým nápadem, totiž začíná nabírat na otáčkách. O založení Liberlandu informují domácí a zahraniční média. Oslovení právníci po úvodních úsměvech vážně konstatují, že na tom vlastně asi něco bude. Liberland během desítek hodin od zveřejnění informace eviduje stovky registrací a žádostí o občanství a nabídek finančních darů na nezbytnou administrativu spojenou s formalizací Liberlandu. Uskupení má k dispozici velkou loď na Dunaji a připravuje výstavbu telekomunikační věže. A Vít Jedlička je připraven ucházet se o mezinárodní uznání existence státu od sousedních zemí i dalších zemí světa. Nezbývá než se zaujetím sledovat, jestli se mezírkou v mezinárodním právu a geopolitickém uspořádání světa nakonec Liberland skutečně protáhne a pověstná česká kreativita bude slavit další úspěch!

Chcete vědět více? Liberland naleznete ZDE!

Foto: liberland.org

Napsal : Aleš Rod

Štítky Liberland, Jugoslávie, Vít Jedlička, Česko, Chorvatsko, Srbsko, Strana svobodných občanů, Dunaj, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český politik založil na území bývalé Jugoslávie nový stát Liberland!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.