Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno nakoupí za více než miliardu 20 nových tramvají

Brněnští radní schválili nákup 20 tramvají od plzeňského podniku Škoda Transportation za více než 1,1 miliardy korun, řekl novinářům primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Kvůli tomu podle něj nemusí město Škodě platit dluh přes 130 milionů korun, které vyplývaly ze smlouvy na dodávku tramvají z roku 2006.

Město odebere tramvaje 13T, které lidé znají jako "porsche", postupně v letošním a příštím roce. Část zaplatí Dopravní podnik města Brna, část město ze svého rozpočtu. "Pokusíme se také ještě získat nějakou dotaci. Je však otázkou, kolik dostaneme," doplnil Mrázek.

Povinnost zaplatit Škodě přes 130 milionů vyplývala ze smlouvy z roku 2006, v rámci níž Dopravní podnik města Brna odebral 29 tramvají. Bývalé vedení přitom platilo jen jejich nominální cenu, ale odmítlo vzít v potaz nárůst ceny o inflaci, jak smlouva stanovovala. "Byl to dluh, který jsme zdědili. Spor se vlekl už osm let. Původní smlouvu uzavřela ještě koalice před nástupem sociální demokracie v roce 2006," informoval primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Nové vedení se však se Škodou dohodlo na mimosoudním narovnání. "Nemusíme nic platit, ale koupíme další tramvaje. Docílili jsme ještě nižší kupní ceny, než byla stanovena ve smlouvě z roku 2006," řekl Vokřál.

Škoda dodávala tramvaje 13T do Brna v letech 2007 až 2010. U kusů z první série si lidé stěžovali na podélné uspořádání sedadel. V další sérii proto Škoda dodala vozidla s příčným uspořádáním. Od roku 2010 dopravní podnik žádné nové tramvaje nekoupil. Aktuálně v Brně jezdí 29 tramvají typu 13T.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Richard Mrázek, ANO 2011, Škoda Transportation, Dopravní podnik města Brna, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nakoupí za více než miliardu 20 nových tramvají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.