Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno mělo dostat pokutu 228 mil. ale podle radnice bude nižší

Sankce na dotaci pro výstavbu kanalizace v Brně bude možná nižší než původních 228 milionů korun. Jednání o snížení dotace se podle primátorova náměstka Roberta Kotziana (ODS) vyvíjí spíše příznivě. Na úrovni Evropské komise se totiž připravují nová dotační pravidla, podle kterých by korekce byla nižší.

Pravidla by se měla změnit v průběhu září, řekl Kotzian. Podle něj je tak možné, že i korekce pro Brno bude nižší. Dotaci na opravu kanalizace snížilo Brnu ministerstvo financí o 228 milionů korun, tedy o 25 procent. Stalo se tak kvůli údajné chybě v dokumentaci, kterou vypracovala firma Pöyry.

Celková výše dotace měla být podle původních plánů zhruba dvě miliardy korun. "Je široká shoda na tom, že pravidlo, podle kterého jsme dostali korekci 25 procent, je nepřiměřeně přísné. Jednání o korekci nyní probíhají podle mého mínění mírně optimisticky," řekl Kotzian. Podle něj bude zřejmě podle nových pravidel za daný prohřešek nižší sankce. "Očekávám, že by nám sankce mohla být upravena na tuto nižší úroveň," dodal Kotzian. Přesná čísla zatím nejsou známá.

Oprava kanalizace v okrajových částech Brna je jednou z největších investičních akcí města v posledních letech. Magistrát se o korekci dozvěděl letos na jaře, od té doby vede jednání s ministerstvem a následně s EU. Podle ministerstva je text dokumentace částečně diskriminační pro firmy, které by se chtěly přihlásit do výběrového řízení. Firma pochybení odmítla, argumentovala už dříve tím, že se nikdo proti výsledku tendru neodvolal.

Případná korekce by se zřejmě dotkla rozpočtu města na následující roky. I v případě, že by byla v plné výši, by ji podle dřívějšího Kotzianova vyjádření rozpočty na roky 2014 a 2015 zřejmě unesly. Oprava kanalizace je ve druhé polovině stavby, hotová má být na jaře příštího roku.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, sankce, pokuta, kanalizace, Robert Kotzian, dotace, Evropská komise, ODS, Pöyry, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno mělo dostat pokutu 228 mil. ale podle radnice bude nižší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.