Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští hasiči slaví sto padesát let

Od padesátých let devatenáctého století předkládal obecní rada Alois Hertl na zasedáních brněnské rady zprávy o požárech a usiloval o založení placeného hasičského sboru. Radní jeho návrh schválili v prosinci roku 1863. Následující jaro vznikla první jednotka. Hasiči tak letos oslaví významné výročí.

První sbor tvořilo sedm mužů. „Kominík, zedník, dva tesaři a dva muži, kteří obsluhovali stříkačku. Velitelem se stal příslušník vídeňského hasičského sboru,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Jednotka tehdy sídlila na nynější Staré radnici.

K připomenutí výročí připravili hasiči několik akcí. „Tou první je výstava fotografií v Galerii Vaňkovka, kterou třiadvacátého ledna zahájí křest knihy o historii brněnských hasičů,“ informoval mluvčí. Doplnil, že publikace má symbolických sto padesát stran.

V dubnu pak zájemci mohou zavítat do Technického muzea Brno, kde hasiči předvedou ukázky ze své práce. „Začátkem června se zase na stanicích Výstaviště, Lidická, Líšeň a Přehrada uskuteční den otevřených dveří. Bude to poprvé, kdy veřejnosti zpřístupníme čtyři požární stanice,“ podotkl Mikoška.

Příležitost podívat se do zázemí si nenechá ujít například Brňan Marek Tomeš. „Vždy mě lákalo podívat se, kde hasiči pracují, a jakou techniku používají,“ uzavřel Tomeš.

Přehled všech akcí najdou lidé na internetových stránkách hasičů.

Autoři

Štítky hasiči, výročí, BVV, Pisárky, Lidická, Jaroslav Mikoška, Vaňkovka, Technické muzeum v Brně, Líšeň, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští hasiči slaví sto padesát let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.