Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brňané se brání výstavbě dvou bytových domů ve vnitrobloku

Brňané sepisují petici proti výstavbě dvou bytových domů ve vnitrobloku ulic Bezručova, Křídlovická a Nové sady ve středu města. Podle obyvatel domu Bezručova 21, kteří jsou hlavními organizátory petice, dva domy ve výšce až sedmi podlaží naruší klidovou a odpočinkovou zónu.

Lidé zatím nasbírali tři sta podpisů a petici chtějí předat primátorovi Romanovi Onderkovi (ČSSD). Hodlají se bránit i u soudu, informovala dnes jedna z obyvatelek domu Bezručova 21 Monika Findoráková. Příslušný stavební úřad zatím nemá ke stavbě domů žádnou žádost.

Magistrátní odbor územního plánování a rozvoje už vloni vydal souhlasné stanovisko k možnosti vybudování staveb. "Je to první krok k tomu, aby tam domy vznikly. Tím se zcela zničí charakter vnitrobloku jako klidové a odpočinkové zóny sloužící pro obyvatele přilehlých bytových domů," uvedla Findoráková. Podle ní by se zhoršila doprava v okolí domů, kvalita žití jak v průběhu stavby, tak i po ní a také kvalita životního prostředí.

Podle mluvčího magistrátu Pavla Žáry sice odbor územního plánování a rozvoje stanovisko vydal, ve finále ale stavbu povoluje stavební úřad příslušné městské části. V tomto případě je to Brno-střed. "Stavební úřad Brno-střed zatím žádné podání ani žádost ve věci stavby domů ve vnitrobloku Bezručova, Křídlovická a Nové sady neeviduje, takže se nelze vyjádřit," sdělil mluvčí radnice Brno-střed Roman Burian.

"I když na stavebním úřadu žádost není, my už víme, kdo a co tam chce postavit. Proto chceme všemu zavčas předejít," řekla Findoráková.

Podle Buriana radnice příslušné městské části bude reagovat v zákonné lhůtě, pokud jí lidé petici zašlou. "Většinu připomínek lze také uplatit v územním řízení, na což budou mít majitelé okolních nemovitostí právo," doplnil Burian.

Místo události:


Zvětšit mapu

Zdroj ČTK

Štítky výstavba, Brno, centrum, domy, petice, zprávy, vnitroblok, dům, bytový dům, Roman Onderka, ČSSD, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané se brání výstavbě dvou bytových domů ve vnitrobloku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.