Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prodávali nezletilé dívky k prostituci, soud jim dal osm let vězení

Krajský soud v Brně dnes poslal na osm let do vězení Martu Kurkovou a Jiřího Dirdu, kteří organizovali prostituci nezletilých dívek. Byly na útěku z výchovných zařízení. Kurková i Dirda se podle verdiktu dopustili obchodování s lidmi a ohrožování výchovy dítěte, Kurková navíc výroby dětské pornografie. Rozsudek není pravomocný.

Kurková i Dirda se odvolají. "Takové roky jako vrahům jste nám dali," řekl Dirda při odchodu z jednací síně. Žalobkyně počká na písemné odůvodnění.

Obžalovaní vinu popírali, podle senátu krajského soudu je však důkazy usvědčují přesvědčivě. Kurková a Dirda prý věděli, že dívky jsou na útěku, věděli, kolik je jim let a že nemají kam jít. Využili jejich situace, konstatoval předseda senátu Michael Vrtek.

Na vině obžalovaných podle Vrtka nic nemění ani to, že nepoužívali násilí, že dívky se už dříve pohybovaly v rizikovém prostředí a že jejich prostituce mohla být dobrovolná. Přesto jim stát jakožto nezletilým musí poskytnout ochranu, zdůraznil Vrtek.

Dvojici hrozilo až 12 let vězení. Obžaloba navrhovala trest v dolní polovině zákonné sazby, tedy mezi pěti a osmi lety vězení.

Třiačtyřicetiletá Kurková podle obžaloby nabídla třem nezletilým dívkám loni na jaře bydlení a stravu v pronajatém domě Brně, v němž bydlela s dvaatřicetiletým Dirdou. Dívky pak za to musely různým mužům poskytovat sexuální služby. Své výdělky odevzdávaly.

Podle obžaloby je dvojice vozila kvůli prostituci i do Vídně. Jednu z nich, sedmnáctiletou, podle spisu žena nafotila nahou a fotky vystavila na erotických stránkách, aby přilákala více klientů.

Kurková už dříve uvedla, že dívky samy požádaly, jestli by u ní mohly na nějakou dobu zůstat, za to jí nabídly příspěvek na bydlení. Věděla prý o tom, že některé z dívek se prostitucí už dříve živily, sama jim ale zákazníky nezprostředkovávala.

Do Vídně podle Kurkové jezdil její přítel nakupovat zboží, které v Česku prodávali. Při té příležitosti se s ním některé dívky někdy svezly. Co ve Vídni dělaly, o to se prý žena nestarala. Dirda ve své závěrečné řeči řekl, že dívkám nikdo nebránil, aby odešly. Popřel, že by s nimi obchodovali. Uvedl také, že nevěděl o jejich nezletilosti.
 

Zdroj ČTK

Štítky prostituce, věznice, Krajský soud v Brně, Vídeň, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodávali nezletilé dívky k prostituci, soud jim dal osm let vězení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.