Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Býčí skála se opět otevře turistům

Jeskyně Býčí skála v Moravském krasu na Blanensku se následující tři víkendy opět po roce otevře turistům. Kvůli zahnízdění vzácného sokola o měsíc později. Tento víkend pořadatelé pojmou ještě v klidovém režimu.

Jeskyně bývá pro veřejnost přes rok zavřená, jeskyňáři ji otevírají jen o víkendech v květnu. Letošní termín ale museli posunout až na víkendy počínaje polovinou června kvůli zahnízdění sokola stěhovavého. U Býčí skály vyvedl jedno mládě, které by mělo každým dnem z hnízda vyletět.

„Ještě v něm ale stále zůstává, proto se tento víkend otevření jeskyně uskuteční v klidovém režimu, kdy před jeskyní nebude žádný doprovodný program, žádné stánky s občerstvením ani prodeje suvenýrů," předseda speleologického sdružení věnujícího se výzkumu v Býčí skále Jiří Svozil.

Ty přibudou až od víkendu 24. a 25. června, kdy na návštěvníky čekají před jeskyní i další akce, k vidění bude například ukázka pravěkého mletí mouky.

V jeskyni se uskuteční i benefiční koncerty, výtěžek bude věnován například na provoz školy v Tibetu. Prohlídka jeskyně trvá hodinu až hodinu a půl. „Nikdo se nemusí nikam registrovat, všechny příchozí návštěvníky jsme vždy provedli. Do jeskyně se chodí každou půlhodinu," uvedl Svozil. Návštěvníkům doporučuje vzít si na prohlídku teplejší oblečení a pevnou obuv.

Býčí skála leží ve střední části Moravského krasu mezi Adamovem a Křtinami. Podle vědců sloužila její přední část v době železné jako rituální obětiště. Badatel Jindřich Wankel našel na tomto místě koncem 19. století ostatky 40 lidí a mnoho vzácných předmětů.

Za druhé světové války měli v jeskyni nacisté továrnu na výrobu leteckých motorů. Speleologové zpřístupňují veřejnosti jen malou část Býčí skály, loni si jeskyni prohlédlo asi 3000 zájemců.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Býčí skála, jeskyně, Moravský kras, okres Blansko, druhá světová válka, Jindřich Wankel, Tibet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Býčí skála se opět otevře turistům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.