Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Masarykova univerzita uspěla s žádostí o miliardovou dotaci, pro studenty medicíny postaví simulační centrum

Simulační centrum pro praktickou výuku budoucích lékařů začne počátkem příštího roku stavět v bohunickém kampusu Masarykova univerzita (MU). Uspěla totiž s projektem nazvaným Strategické investice Masarykovy univerzity do vzdělávání SIMU+ s celkovým rozpočtem téměř 1,2 miliardy korun. Projekt úspěšně prošel hodnocením ze strany ministerstva školství a během léta by měl získat rozhodnutí o přidělení dotace z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

„Kvalita výuky a možnost získat praktické zkušenosti již během studia jsou dlouhodobě naší hlavní prioritou, a proto jsme při přípravě strategického projektu soustředili pozornost na opatření zvyšující kvalitu výuky včetně simulačních center, která jsme dosud znali jen ze zahraničí,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Projekt bude realizován napříč celou univerzitou a budou do něj zapojeny téměř všechny fakulty. Stěžejní částí je vybudování Komplexního simulačního centra v Univerzitním kampusu Bohunice, které bude sloužit zejména studentům studijních programů Všeobecné a Zubní lékařství. Nízkoenergetická pětipatrová budova bude simulovat reálné nemocniční prostředí od urgentního příjmu s plně vybavenou maketou sanitního vozu, přes heliport, JIP, operační sály, porodní sál, vyšetřovny, stomatologické ordinace, až po standardní nemocniční pokoje. Studenti tak budou mít možnost osvojit si běžné, složitější i velmi komplikované úkony v bezpečném prostředí simulačního centra.

„Plánovaný koncept ovlivní zásadním způsobem současnou i budoucí výuku lékařských programů. Simulační centrum je jedinečné nejen svou komplexností, ale především zapojením nejmodernějších prvků simulační medicíny do běžné výuky. Každá místnost, simulátor či výuková pomůcka bude mít své pevně zakotvené místo ve výukovém procesu,“ řekl iniciátor projektu a garant odborné části Petr Štourač.

Nová budova bude stát v blízkosti novostavby jihomoravských záchranářů. Celková výměra by měla činit 8000 m². Částka investovaná do stavby a jejího vybavení se bude pohybovat kolem 880 milionů korun.

Schválený projekt obsahuje i aktivity zaměřené na inovaci výuky v dalších studijních programech ostatních fakult MU. Studenti žurnalistiky tak dostanou multimediální integrovaný newsroom s redakčním systémem. Na filozofické fakultě vznikne díky dotaci zvukové nahrávací studio a na přírodovědecké fakultě bude pro účely výuky vybudován hydrogeologický vrt.

Tisková zpráva

Štítky Masarykova univerzita, projekt, dotace, SIMA Peru, Mikuláš Bek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita uspěla s žádostí o miliardovou dotaci, pro studenty medicíny postaví simulační centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.