Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTOGALERIE: Hasiči vyprošťovali zavaleného speleologa v extrémně náročných podmínkách

V jeskyni Nová Drátenická v Moravském krasu na Blanensku v neděli kolem poledne uvízl speleolog, hasiči a speleologičtí záchranáři jej vyprostili zhruba po šesti hodinách práce v extrémně náročných podmínkách. Muž měl zavalené nohy a utrpěl zranění.

 

Hasiči včetně lezců vyjeli k záchraně muže krátce po půl dvanácté. Vrtulník k místu dopravil také hasiče-letecké záchranáře. Společně se speleologickými záchranáři vyprošťovali speleologa, kterému skalní blok zavalil nohu. Nacházel se několik stovek metrů od vchodu do jeskyně.

Hasiči z lezecké skupiny a speleologičtí záchranáři se soustředili jak na vyproštění muže, tak také na přípravu a zajištění cesty pro následný transport pacienta z jeskyně. Uvnitř jeskyně postavili tepelný stan určený pro ošetření a přípravu zraněného na transport z jeskyně.Při práci využili komunikační zařízení Nikola, které umožňuje radiově vysílat několik desítek metrů pod zem. 

Lékař speleologické záchranné služby poskytl nezbytnou péči zraněnému již v jeskyni. Kolem půl páté se podařilo zraněného muže vyprostit a následně mohl být přesunut do tepelného stanu. Po jeho vyšetření a přípravě se vydali speleologičtí záchranáři a hasiči ve čtvrt na šest cestu z jeskyně. Zraněného se podařilo náročným jeskynním komplexem vynést ven krátce před šestou hodinou. Okamžitě se dostal do péče záchranářů, která na místo vyslala také vrtulník.

Podle mluvčí jihomoravské záchranky Hedviky Kropáčkové byl muž při transportu do brněnské fakultní nemocnice při vědomí a jeho stav je stabilizovaný. "Má ale vážná poranění dolní končetiny," uvedla Kropáčková. 

"Celý zásah byl extrémně náročný. Hasiči a speleologové vyvinuli enormní úsilí při vyprošťování zraněného. Osvědčila se při tom jejich dlouhodobá spolupráce ověřená řadou cvičných akcí," uvedl na webu mluvčí jihomravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Neštěstí se stalo ve veřejně nepřístupné Nové Drátenické jeskyni, která byla objevena až za druhé světové války. Leží poblíž Křtin na Blanensku vedle známé jeskyně Výpustek. Hasiči zasahovali v krasu zatím naposledy koncem listopadu loňského roku. Při výpravě do jeskyně Lopač jeden z mužů uklouzl a spadl ze značné výšky z žebříku a strhl s sebou další členy výpravy. Výsledkem byla středně těžká zranění. Pro jednoho z účastníků expedice přiletěl vrtulník. 

Zdroj: HZS JMK, ČTK
 

Štítky jeskyně, okres Blansko, Moravský kras, druhá světová válka, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Hasiči vyprošťovali zavaleného speleologa v extrémně náročných podmínkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.