Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Kraj chce dát více peněz dobrovolným hasičům, kteří vyjíždějí častěji

Jihomoravský kraj letos dá dobrovolným hasičům 50 milionů korun, podobně jako v minulých letech. Změní se však pravidla pro přerozdělování dotací. Více dostanou jednotky, které častěji zasahují. Dotace ještě bude schvalovat zastupitelstvo.

 

Vedení kraje nově vytvořilo kritéria, podle kterých se budou peníze rozdělovat. "Chtěli jsme napodobit Moravskoslezský kraj tím, že bychom více peněz dali těm dobrovolným hasičům, kteří se více zapojují do práce v integrovaném záchranném systému," uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

V praxi to znamená, že víc peněz dostane sbor, který častěji pomáhá u zásahů profesionálních hasičů. Podle Šimka je takové rozdělování spravedlivější. "Jednotky dobrovolných hasičů jsou téměř v každé obci a jsou některé, které vyjíždí v řádu stovek, a pak takové, které za pět let vyjedou dvakrát," řekl hejtman.

Peníze mohou posloužit na nákup velkých cisteren a rekonstrukce požárních zbrojnic, čerpadla, proudnice a další pomůcky nebo materiál.

Dobrovolní hasiči tak dostanou podobnou podporu jako v předchozích letech, a to i po změně ve vedení kraje, kde Šimek na pozici hejtmana nahradil Michala Haška (ČSSD). Navíc kraj poskytne ještě 21,5 milionu korun na program ministerstva vnitra na spolufinancování cisteren a 15 milionů korun dá profesionálním hasičům a policii.

Vedení kraje poskytlo v posledních letech dobrovolným hasičům z vlastního rozpočtu už přes 200 milionů korun na dotacích. Od roku 2011 do roku 2014 to bylo asi 30 milionů ročně, od roku 2015 je to 50 milionů korun.

Dotační programy Jihomoravského kraje letos celkem nabídnou 419 milionů, což je o 12 milionů korun více než loni. Více půjde například na rozvoj venkova, podporu turistiky, památek nebo cyklostezek.

Zdroj: ČTK

Štítky dobrovolní hasiči, peníze, Jihomoravský kraj, dotace, Bohumil Šimek, ANO 2011, Moravskoslezský kraj, Michal Hašek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce dát více peněz dobrovolným hasičům, kteří vyjíždějí častěji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.