Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie zajistila na Blanensku dvě vycpané želvy a tygří kůži

Kriminalisté prověřující informace k veřejným zakázkám našli v Rájci-Jestřebí na Blanensku při domovní prohlídce tygří kůži s hlavou a tři vypreparovaná zvířata. Jde o dvě mořské želvy druhu kareta obrovská a také varana stepního.

Vzhledem k tomu, že zajištěné věci spadají pod mezinárodní úmluvu CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), došlo k vyrozumění České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která se případem začala zabývat.

Inspekci byly předány dvě vypreparované mořské želvy karety obrovské, jedna tygří kůže s hlavou a jedna vycpanina varana stepního. Všechny tyto druhy jsou chráněny úmluvou CITES. Mořské želvy a tygr jsou přitom druhy přímo ohrožené vyhubením, patří tedy do nejpřísněji chráněné kategorie CITES.

Vlastník zatím nedoložil k exemplářům žádné doklady a policii ani řádně neobjasnil, kde a jak věci získal. Dotyčného jsme vyzvali k prokázání původu exemplářů. Pokud jejich nabytí nebude věrohodně doloženo, zahájí inspekce řízení o zabavení,“ uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss. 

Karety i tygři patří do kategorie nejpřísněji chráněných zvířat úmluvou CITES. Kareta obrovská je kriticky ohrožena v důsledku znečištění oceánů a nadměrného rybolovu, protože se často zamotává do rybářských sítí. Počty těchto želv klesají.

Také populace tygrů se za posledních 100 let zmenšila o 90 procent. Dnes už žije v přírodě jen zhruba 3500 tygrů a jejich stav je kritický. Hlavním důvodem úbytku těchto šelem je pytlačení pro kůže a tygří kosti,“ uvedla Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí.

Zdroj: Česká inspekce životního prostředí, ČTK

Štítky kůže, okres Blansko, Česká inspekce životního prostředí, tygr, Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie zajistila na Blanensku dvě vycpané želvy a tygří kůži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.