Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno si připomnělo návštěvu Napoleona, před výročím bitvy

Brno si včera připomnělo francouzského císaře a vojevůdce Napoleona, který do města zavítal v roce 1805 krátce před bitvou u Slavkova. Při včerejší akci císař přijel do centra v kočáře a převzal symbolicky klíče od města. Scénu sledovaly stovky lidí. V průvodu bylo asi 50 účastníků.

K vidění byli vojáci Napoleonovy armády v dobových uniformách nebo dragouni na koních.

Akce se odehrávala na několika místech v centru města. Hlavní část byla na Moravském náměstí, kde stojí Místodržitelský palác.

Pro návštěvníky pořadatelé připravili krátký film o historii budovy s promítáním na její zeď. Novinkou je také aplikace do mobilních telefonů Napoleon v Brně, která představuje zájemcům o historii čtyři místa ve městě spojená s francouzským císařem.

Napoleon do Brna přijel 20. listopadu 1805. Byl zřejmě stejně jako dnes oděný v šedém plášti a měl jednoduchý dvourohý klobouk. Do města dorazil v doprovodu své gardy.

Francouzská armáda tehdy obsadila Brno bez boje. Rakouská posádka dokonce opustila hrad Špilberk a ustoupila až k Olomouci. Napoleonův příjezd přinesl obyvytelům mnoho nepříjemností a ovládl je strach. Báli se, že je přímo zasáhne válečný střet, ke kterému se schylovalo.

Bitva u Slavkova byla až 2. prosince. Napoleon v ní porazil početnější nepřátelské šiky rakouského císaře a ruského cara. Letos bitvu o prvním prosincovém víkendu připomene u Tvarožné na Brněnsku bitevní scéna, do níž se zapojí přibližně 2000 lidí v historických kostýmech. Za pěkného počasí očekávají organizátoři až 25.000 diváků.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Napoleon Bonaparte, bitva u Slavkova, Armáda Francie, Místodržitelský palác, Moravské náměstí, Olomouc, Špilberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si připomnělo návštěvu Napoleona, před výročím bitvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.