Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na území kraje nacvičuje policie a armáda nejvyšší stupeň zajištění státní hranice

Hejtman Michal Hašek navštívil v rámci dnešního (středa 30. září 2015) cvičení Policie ČR a Armády ČR k tématu migrační vlny krajský řídící štáb cvičení a na Břeclavsku se přímo v terénu seznámil s jeho průběhem.

V Jihomoravském kraji se do cvičení zapojilo na 350 policistů a vojáků, kteří se zaměřili na nacvičení nejvyššího stupně zajištění státní hranice. „Já jako hejtman toto cvičení velmi vítám, protože je dobře, abychom na případnou mimořádnou situaci týkající se velké migrační vlny byli připraveni. Česká republika dává jasně najevo, že u nás ještě stále platí české i evropské právo, a jeho porušení například pokusem o nelegální vstup na území České republiky nebudeme jen přihlížet,“ konstatoval hejtman Michal Hašek.

Jak následně dodal, stát vyhodnocuje rizika velké migrační vlny prostřednictvím ministerstva vnitra a vlády každý den. „V případě, že by hrozila nějaká zvýšená migrační vlna, tak budou samozřejmě hejtmani a kraje standardně vyrozuměni. Máme v celém procesu svoje místo, které je dáno plány IZS,“ řekl Michal Hašek.

Policisté a vojáci zahájili dnes ráno společné cvičení zaměřené na obnovení kontrol na státní hranici s Rakouskem. Kontroly přímo na hraničních přechodech neomezují provoz. Do cvičení je zapojeno 500 policistů a 300 vojáků. Jeho úkolem je vyzkoušet ochranu hranice v případě zesílení migrační vlny. Scénář cvičení počítá s tím, že se změní hlavní migrační trasa, která nově povede přes území České republiky.

Policisté a vojáci si přímo na hraničních přechodech chtějí vyzkoušet, zda jsou na případné znovuzavedení kontrol připraveni. "Cvičení má jediný cíl, a to nasimulovat stav, kdy vláda rozhodla o znovuzavedení kontrol na státních hranicích," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Tisková zpráva

Štítky státní hranice, Michal Hašek, Jihomoravský kraj, Armáda České republiky, Policie České republiky, Česko, okres Břeclav, Ministerstvo vnitra České republiky, Tomáš Tuhý, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na území kraje nacvičuje policie a armáda nejvyšší stupeň zajištění státní hranice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.