Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Zastávce u Brna nemají s běženci problémy, vadí jen hluk

Obyvatelé Zastávky u Brna už nemají s lidmi, kteří pobývají v azylovém centru v obci, žádné větší problémy. Jediné, co jim vadí, je hluk. A to především těm, kteří bydlí v blízkosti azylového zařízení.

Jak řekl starosta Petr Pospíšil, Zastávka je výjimečná tím, že azylové centrum je zasazeno přímo do bytové zástavby. Jelikož cizinci nemohou ze zařízení odejít ven, jiné potíže s nimi nejsou.

Zařízení v Zastávce funguje už od roku 1990, v někdejším Československu bylo první. Tehdejší ministr vnitra Jan Ruml při jeho vzniku prohlašoval, že je pouze dočasné. Starosta dnes ovšem dodává, že slovo dočasný se v českých dějinách už dost zprofanovalo, především kvůli takzvanému dočasnému pobytu sovětských vojsk po roce 1968. "Teď už ani nepřemýšlíme o tom, jak dlouho tady zařízení bude," poznamenal Pospíšil. "Uprchlická vlna však jen tak neskončí," dodal.

Někteří místní říkají, že nebýt hluku, ani by o uprchlících nevěděli. "Když děti chodily v 90. letech do školy, chodila jsem jim k vlaku raději naproti. Tehdy se ještě mohli uprchlíci volně pohybovat a často se musela volat policie, když dělali nepořádek. Byli to většinou Rumuni a lidé z bývalé Jugoslávie," vzpomínala na první léta provozu centra Lenka Polehlová, která v trafice prodává časopisy a cigarety. Zmínila také, že tehdy děti žadatelů o azyl chodily v Zastávce do školy s místními dětmi.

S lidmi je denně v kontaktu, s leckým se dá do řeči. "Bydlím až na druhé straně obce na kopci, takže to tak ani moc nevnímám, i když večer jsem z balkonu slyšela hluk. Ale paní, co bydlí vedle azylového centra, je z toho nešťastná. Že v 11 večer nemůže spát, jaký je tam hluk. Nevím, co tam dělají, ale je to podobné, jako když vypustíte 20 dětí na hřiště," přibližuje Polehlová.

Starosta Pospíšil upozornil na to, že aktuálně se změnilo složení lidí, kteří v centru přebývají. Primárně je určené pro ty, kteří chtějí požádat o azyl v České republice. Jenže nyní je v něm řada těch, kteří chtějí pokračovat do Německa. "Věříme, že tu budou tito lidé jen dočasně a poté zase půjde o přijímací středisko pro ty, kteří chtějí v Česku zůstat. Radost současná situace mezi lidmi nevzbuzuje," řekl Pospíšil. Jak však dodal, žádné stížnosti obyvatel k němu nepřicházejí. "Policie objekt hlídá a ministerstvo vnitra nás alespoň informuje," doplnil Pospíšil.

Kolem oběda budí část Zastávky, v níž je azylové centrum, obvyklý dojem. Je zde liduprázdno, hluk žádný a podzimní sluníčko dotváří poklidnou idylu. Mnozí lidé, kteří bydlí na druhé straně od železniční trati, už často ani koncentrovanou přítomnost cizinců nevnímají. Jako například matka malého syna Radmila Dostalíková, která se do Zastávky přistěhovala před třemi měsíci. "Víme, že tady jsou a že některé ruší hluk. Ale nikoho jsme nepotkali, když nemohou ven, a nijak to neřešíme," řekla Dostalíková.

Zařízení v Zastávce má kapacitu 216 míst a je plné. Možná i proto ten hluk. "Lidí je tam hodně a nikam nemohou," míní Pospíšil. V minulých dnech už někteří odjeli, přijíždějí však další.

Zdroj: ČTK

Štítky hluk, Zastávka u Brna, Brno, Jan Ruml, Česko, Československo, Ministerstvo vnitra České republiky, Německo, Jugoslávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Zastávce u Brna nemají s běženci problémy, vadí jen hluk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.