Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno má nové kontejnery na vysloužilá elektrozařízení

Na všech 37 sběrných střediscích odpadu jsou od tohoto týdne k dispozici občanům speciální nové kontejnery na vysloužilé elektrospotřebiče. Statutární město Brno je jednou z prvních obcí v České republice, která uzavřela smlouvy s kolektivními systémy zajišťujícími zpětný odběr elektrozařízení, a to již v roce 2006.

Zájem o třídění a materiálové využití starých elektrozařízení totiž mezi lidmi v posledních letech trvale roste. Zatímco v roce 2013 bylo zrecyklováno 407 tun elektrozařízení, v loňském roce zamířilo do sběru o pětinu víc elektra, tedy 489 tun. Vzrostl i počet vytříděných zářivek, úsporných žárovek i starých baterií.


Odpadovou politiku má ve své gesci náměstek primátora Martin Ander, který říká:

Recyklace všeho druhu má nezanedbatelný vliv na kvalitu životního prostředí, výrazně tím šetříme drahou a energeticky náročnou těžbu primárních surovin. Díky využití materiálu ze 489 tun starých elektrozařízení uspoříme 4,5 GWh elektrické energie nebo 160 tisíc litrů ropy. To není málo. Jsem rád, že to v Brně vnímá stále víc lidí. Toho, že Brňané třídí odpad, si velmi vážíme.

Díky úzké spolupráci města Brna s kolektivním systémem Elektrowin jsou nyní brněnská sběrná střediska odpadů vybavována speciálními klecovými kontejnery (tzv. miniwiny). Ty nabídnou občanům komfortnější ukládání spotřebičů (např. varných konvic, mixérů, kávovarů, mikrovlnek, elektrických pil či vrtaček) a zároveň usnadní manipulaci při odvozu elektrozařízení ke zpracovateli.

Brňané, kteří se potřebují zbavit starých elektrospotřebičů, žárovek, zářivek či baterií, mohou v současnosti využívat celkem 37 sběrných míst.

Kompletní seznam sběrných míst je k dispozici na http://www.sako.cz/sberna-strediska/cz/

Tisková zpráva

Štítky Brno, kontejner, odpad, Česko, Martin Ander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má nové kontejnery na vysloužilá elektrozařízení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.