Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tábor pro běžence v Břeclavi-Poštorné postaven,lidem se to nelíbí

Stanový tábor pro 300 běženců ve věznici v Břeclavi-Poštorné je hotov. Ve střeženém areálu ho tvoří 25 stanů, které stavělo od úterního večera 90 hasičů. Představitelé Břeclavi i Jihomoravského kraje žádají policii o zvýšení ostrahy ve městě.

Mnozí z občanů Břeclavi jsou znepokojeni. Za týden, v úterý 8. září, by jim zástupci ministerstva vnitra a cizinecké policie měli vysvětlit, jaké mají s Poštornou záměry. Novinářům to dnes řekli starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region) a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

"Je to informace nemilá (vybudování tábora), ale je to lepší, než aby se tito lidé pohybovali volně po Břeclavi a přispívali k rušení veřejného pořádku," uvedl Dominik. Situaci vnímá jako složitou, ale ne tragickou, i když se podle něj radním nelíbí.

Město již dnes podalo trestní oznámení na člověka, jenž v internetové diskusi tvrdil, že v táboře je 4000 běženců a další tábor buduje stát v areálu bývalé skládky v městské části Charvatská Nová Ves. "Tábor je prázdný, na skládce se nic nebuduje, jde o šíření poplašné zprávy," řekl Dominik.

Uvedl, že velitele břeclavské městské policie vyzval, aby evidoval všechny náklady spojené s bezpečnostními opatřeními souvisejícími s běženci v Břeclavi. Město bude následně žádat po vládě jejich proplacení. Hejtman Hašek připomněl nedávná slova ministra vnitra Milana Chovance, že uprchlická vlna do střední a západní Evropy bude teprve kulminovat. Zdůraznil, že v současnosti neví o tom, že by ministerstvo vnitra chtělo vybudovat další podobný tábor na jižní Moravě. "My tady řešíme v Poštorné problém toho, že schengenská hranice na jihu, přes kterou přicházejí běženci, je děravá jako ementál," zdůraznil Hašek. Podle něj je nutné, aby se touto situací zabývali představitelé evropských vlád.

Dodal, že možnosti hejtmanů, či starostů zamezit stavbě takovýchto táborů jsou značně omezené, a to v případech, že vznikají ve státních zařízeních, např. v někdejších kasárnách, policejních, či vojenských ubytovnách.

Do Poštorné již v minulosti policie umísťovala běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Jde o samostatně stojící oplocený areál určený pro 200 vězňů.

Příliv běženců do Česka před lety opadl, zařízení bylo uzavřeno a předáno vězeňské službě. Vznikla tam věznice s kapacitou přibližně 200 míst, od listopadu měla sloužit jako detašované pracoviště břeclavské věznice. Stát se ji ale rozhodl nyní využít jako detenční centrum pro běžence. Pobývat by v ní měli jen krátce. Jde o nouzový stanový tábor, z něhož by měli být běženci zhruba po dvou dnech přepravováni do dalších uprchlických zařízeních v ČR.

Zdroj: ČTK

Štítky Břeclav, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, Pavel Dominik, Poštorná, Ministerstvo vnitra České republiky, ČSSD, Cizinecká policie, Česko, Milan Chovanec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor pro běžence v Břeclavi-Poštorné postaven,lidem se to nelíbí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.