Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Agrodružstvo Morkovice: Uhradíme škody a zabráníme další havárii

Agrodružstvo Morkovice, z jehož kravína vytekla močůvka do potoka a rybníka v Nemochovicích na Vyškovsku, uhradí vzniklé škody a chystá taková opatření, aby se podobná ekologická havárie neopakovala.

Močůvka otrávila vodu ve čtyřkilometrovém úseku potoka a v rybníku uhynulo několik stovek kilogramů ryb. Předseda představenstva Josef Uchytil předpokládá, že při opakované havárii by mohla být pokuta extrémní a pro výrobu mléka likvidační.

Močůvka unikla minulý čtvrtek ve středisku živočišné výroby v Nítkovicích, kde je velkokapacitní kravín. "Bohužel došlo k porušení odtoku močůvky do centrálních jímek, přetekla do dešťové kanalizace a unikla do potoka," uvedl Uchytil. Ke stejnému závěru došla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která případ vyšetřovala a nyní chystá zahájení správního řízení.

"Závadu jsme okamžitě po zjištění odstranili a také jsme udělali opatření, aby se zlepšila kvalita vody v potoce," sdělil Uchytil. Inspekce totiž nařídila nahnat do potoka velké množství čisté vody, aby se močůvka zředila. "Je zřejmé, že kdyby se havárie opakovala, sankce by mohly vést až k ukončení výroby mléka a o práci by tak přišly desítky lidí," uvedl Uchytil.

Podniku hrozí pokuta do jednoho milionu korun, řekl v pondělí ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jidřich Mikeš. Její výše při posouzení různých faktorů se určí ve správním řízení, jehož výsledek by mohl být znám zhruba za měsíc.

Agrodružstvo Morkovice patří k velkým zemědělským podnikům, chová zhruba 1500 kusů skotu a tržby v roce 2013 činily podle výroční zprávy ve Sbírce listin přes 280 milionů korun.

Kolik močůvky uniklo, nelze podle Mikeše zjistit. Za rybník už se však nedostala v koncentraci, která by mohla kvalitu vody a živé organismy ohrozit. V dotčeném úseku od kravína k rybníku však může mít vliv i na další organismy. "Negativní vliv se však může projevit až později a nemusí být jednoznačně prokazatelný jako u ryb," poznamenal Mikeš.

Zdroj: ČTK

Štítky havárie, potok, rybník, Česká inspekce životního prostředí, okres Vyškov, Nemochovice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Agrodružstvo Morkovice: Uhradíme škody a zabráníme další havárii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.