Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie v Brně oddělila dvě demonstrace

Policejní těžkooděnci museli dnes v centru Brna oddělit účastníky dvou demonstrací, z nichž jedna je proti podpoře uprchlíků, druhá naopak pro podporu běženců. Obě se konaly současně na Moravském náměstí jen několik set metrů od sebe.

Protiuprchlické demonstrace se podle policie účastní asi 700 lidí, opačný názorový tábor na náměstí reprezentuje přibližně 500 lidí.

Ti, co podporují utečence, postavili a Moravském náměstí stanové městečko symbolizující uprchlický tábor.  V městečku jsou cedule jako Praotec Čech byl taky imigrant. Směrem k druhé části náměstí, kde se schází pravicoví radikálové, vyvěsili transparent Neonacistům vstup zakázán. Konkurenční akci svolala na šestou hodinu Dělnická mládež, oficiálně ji popsala jako „akci proti vlastizrádné politice evropských vůdců, kteří vystavují naše národy smrtelnému nebezpečí“. 

Situace se zdramatizovala po 18:00, kdy lidé podporující pomoc běžencům vyrazili z parku na Moravském náměstí v průvodu směrem ke kostelu svatého Tomáše, kde se koná druhá z akcí. Pořádá ji radikální uskupení Dělnická mládež, které je propojeno s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). V kritickou chvíli oddělovalo oba tábory asi 15 metrů. Z jedné strany znělo z úst demonstrujících: "Čechy Čechům" a "Uprchlíky tady nechceme", zatímco tábor jejich odpůrců křičel: "Neonacisty v Brně nechceme" nebo "Fašisti do práce".

V tom okamžiku oba tábory oddělili policejní těžkooděnci. Kromě nich stojí mezi znesvářenými stranami asi deset policejních vozů. Po asi 15 minutách se radikálové z Dělnické mládeže z místa stáhli k nedaleké fontáně, kde má projev proti pomoci běžencům předseda DSSS Tomáš Vandas. Jejich odpůrci stojí na dohled, v kontaktu brání oběma skupinám policie. Policejní mluvčí Petra Vedrová řekla, že zatím nebyl nikdo zadržen.

Podle organizátorů protestu proti xenofobii pořádají druhou z akcí extremisté z Dělnické mládeže, kteří se snaží využít negativní emoce části veřejnosti vůči imigrantům. "Je to složitá věc, ale nelze ji řešit na ulici, a zvláště ne s neonacisty," řekl jeden z pořadatelů Václav Pecl. Lidé v parku na Moravském náměstí měli například transparenty "Praotec Čech byl také imigrant" nebo "Vyměníme nácky za uprchlíky".

Zdroj: ČTK, Právo, Novinky

 

Štítky Brno, demonstrace, policie, praotec Čech, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Moravské náměstí, Dělnická mládež, Tomáš Vandas, Kostel svatého Tomáše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v Brně oddělila dvě demonstrace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.