Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Majitelé malých solárů budou dostávat podporu v nezaměstnanosti

Majitelé malých fotovoltaických elektráren, které mají podobu několika solárních panelů na střechách jejich domů, budou mít od ledna 2016 nárok na podporu v nezaměstnanosti. Sdělila to ombudsmanka Anna Šabatová.

Podle ní dříve vznikaly situace, kdy tito lidé přišli o práci, a protože podle zákona šlo o osoby samostatně výdělečně činné, neměli nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Ochránkyně veřejných práv v minulosti opakovaně poukazovala na tento špatný stav. Upozorňovala, že jde o lidi, kteří na výrobě solární energie vydělají jen několik tisíc korun ročně, a se skutečným podnikáním nemají jejich elektrárny nic společného.

Šabatová upozornila na to, že předpisy v této oblasti se mění. Nově nebudou muset provozovatelé fotovoltaických elektráren s panely o výkonu do deseti kilowattů žádat o licenci Energetický regulační úřad, tedy ani nebudou osoby samostatně výdělečně činné.

Typicky jde o případy, kdy si lidé na střechu rodinného domu namontují solární panely s výkonem čtyři kilowatty a naprostou většinu elektřiny spotřebují sami na provoz svého objektu.

Jejich zisk z přebytků pouštěných do sítě je v létě kolem 3000 Kč měsíčně, v zimě jen několik set korun měsíčně. Provozovatelé mají jiné zaměstnání, které je živí. Pokud však o zaměstnání přišli, z pohledu zákona se na ně až doposud nahlíželo jako na osoby samostatně výdělečně činné, neměli nárok na podporu a museli si platit zdravotní i sociální pojištění.

Zdroj: ČTK

Štítky nezaměstnanost, elektrárna, Anna Šabatová, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelé malých solárů budou dostávat podporu v nezaměstnanosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.