Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odvolací soud projedná kauzu bývalého šéfa strážníků z Brna

Brněnský krajský soud se dnes bude v odvolacím řízení zabývat případem bývalého ředitele brněnských strážníků Jaroslava Přikryla. Brněnský městský soud ho v březnu poslal na 20 měsíců do vězení za to, že zahlazoval svým známým pokuty za dopravní přestupky a neoprávněně nakládal s osobními daty lidí v evidenci městské policie.

Přikryl se proti němu na odvolal. Tvrdí, že žádným způsobem nepochybil.

Přikryl byl odsouzen za zneužití pravomoci úřední osoby a za neoprávněný přístup k počítačovému systému. Na obhajobu uvádí, že pokuty nezahlazoval, dal prý jen podřízeným pokyn, aby sporné případy, řešené pokutou, opětovně prověřili. Výsledek byl ale ten, že byly všechny následně vyřešeny pouhou domluvou.

Když pak tento postup prověřovali kriminalisté, nechal z evidence městské policie vytáhnout spisy 119 jiných řidičů, které také měly být řešeny pokutou. Místo toho tito motoristé vyvázli jen s domluvou. Přikryl tak chtěl podle vyšetřovatelů dokázat, že změna kvalifikace skutku byla možná i v jiných případech. Jakoukoli soukromou manipulaci s daty lidí v evidenci městské policie ale přísně zakazuje její interní směrnice.

Přikryl měl již nastoupit k výkonu trestu do vězení. Zhoršil se ale jeho zdravotní stav. Je hospitalizován, a protože lékaři v brněnské vězeňské nemocnici mu nejsou schopni poskytnout dostatečně kvalitní zdravotní péči, soud odložil výkon trestu.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, obecní policie, Krajský soud v Brně, Městský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odvolací soud projedná kauzu bývalého šéfa strážníků z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.