Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hejtman Hašek vítá větší spolupráci českých a rakouských záchranářů

Hejtman Michal Hašek vítá možnost větší spolupráce českých a rakouských záchranářů při výjezdech k pacientům v sousední zemi, kterou zakotvuje schválená Rámcová smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby, kterou schválila vláda. Obdobnou smlouvu už má ČR od roku 2014 s Německem.

Schválení smlouvy vítám a děkuji ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi za aktivní přístup při její přípravě. Jak zdravotničtí záchranáři na jižní Moravě, tak i personál nemocnic ve Znojmě a Břeclavi se na tuto dohodu již aktivně dopředu připravoval. Jde mimo jiné o jazykové kurzy, ale i praktickou přípravu budoucí spolupráce. Například se záchranáři z rakouského St. Pöltenu jednala jihomoravská záchranná služba naposledy minulý týden.

Příští týden ve středu se navíc uskuteční přímo na česko-rakouských hranicích ve Vratěníně na Znojemsku velké mezinárodní cvičení záchranných služeb při hromadné dopravní nehodě pod názvem Sanitka 2015. Zúčastní se ho záchranáři z Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina, Jihočeského kraje a spolkové země Dolní Rakousko a to včetně letecké záchranné služby, na níž se dnes schválená mezivládní dohoda také vztahuje,“ uvedl hejtman Hašek.

Pacienti v ohrožení života v příhraničních oblastech s horší dojezdovou rychlostí domácích záchranářů mají díky dohodě dostat šanci na rychlejší pomoc. Smlouva například stanoví, že zdravotničtí záchranáři u sebe nebudou muset mít doklady, pokud v rámci zásahu přejedou přes hranice, a to až do chvíle, než je dostanou nebo obdrží náhradní doklady. Smlouva pokrývá i činnost letecké záchranné služby.

V současné době je přeshraniční spolupráce českých a rakouských záchranářů možná jen při katastrofách a velkých haváriích podle smlouvy z prosince 1998. Nynější dohoda rozšiřuje a umožňuje trvalou dostupnost těchto služeb. V první fázi by příhraniční kraje spolupracovaly podle aktuální potřeby, časem by ji mohly využít i při tvorbě plánu pokrytí kraje výjezdovými základnami.

Přeshraniční spolupráce se na české straně má týkat krajů Jihočeského, Jihomoravského a Vysočina, na rakouské spolkových zemí Horní Rakousko a Dolní Rakousko. Na tuto rámcovou smlouvu by měla navázat  samostatná ujednání o přeshraniční spolupráci mezi kraji v ČR a spolkovými zeměmi v Rakousku, v nichž se podmínky upřesní.

Tisková zpráva

Štítky Michal Hašek, Česko, Rakousko, zdravotnická záchranná služba, Německo, Jihomoravský kraj, Svatopluk Němeček, Nemocnice Znojmo, Kraj Vysočina, Dolní Rakousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Hašek vítá větší spolupráci českých a rakouských záchranářů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.