Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Bývalí radní Brna-středu čelí trestnímu oznámení pro prodej bytu

Sdružení Oživení, které bojuje proti korupci, podalo trestní oznámení na bývalé radní městské části Brno-střed z ODS a ČSSD kvůli údajně podivnému prodeji bytu. Řekla to advokátka Oživení Andrea Kohoutková.

Oznámení se týká bytu, který loni těsně před volbami výhodně odkoupil švagr bývalého starosty Libora Šťástky (ODS) Pavel Belušík. Šťástka řekl, že švagr získal byt za stejně výhodnou cenu jako ostatní lidé v souladu se schválenými podmínkami prodeje bytů. Celou kauzu vznímá jako cílený útok proti své osobě.

Podle Oživení si původně od města pronajala byt Belušíkova známá Jana Vlachová. Ta však po schválení radou městské části postoupila práva k pronájmu Belušíkovi, který za pár dní s manželkou byt koupil. "Spatřujeme v tom porušení povinnosti při správě cizího majetku. V důsledku této změny umožnili radní Belušíkovým nabytí bytu, a nikoliv za cenu obvyklou," zdůraznila Kohoutková.

Trestní oznámení se týká všech radních, kteří v té době hlasovali pro postoupení práv z Vlachové na Belušíka. "Nelze však přesně určit, kdo tak hlasoval, protože hlasování nebylo jmenovité. Zjištění už bude na orgánech činných v trestním řízení," dodala Kohoutková.

Kromě radních podala trestní oznámení i na Vlachovou s Belušíkem. "V jejich počínání spatřujeme podvod. Úmyslem Jany Vlachové nebylo získat výhodnou nájemní smlouvu, ale od počátku chtěla vytvořit vhodné podmínky pro následné postoupení práv manželům Belušíkovým. Uvedli tedy městskou část v omyl," řekla Kohoutková.

Šťástka se hodlá bránit. "Celá záležitost je diskreditační kampaň proti mé osobě ze strany koaličního hnutí Žít Brno," uvedl Šťástka. Podle něj právě hnutí úmyslně umožnilo, že se informace dostaly na veřejnost. "Nestalo se přitom nic špatného. Za podivné bych považoval, kdyby švagr získal byt za podstatně nižší cenu, než za jakou byty kupovali ostatní lidé, ale získal ho za stejných podmínek jako v té době všichni ostatní," řekl Šťástka. Z celé záležitosti vyvodí důsledky. "Na trestní oznámení jsem připravený a po vyřešení celé kauzy podniknu příslušné kroky," dodal Šťástka, který však nic bližšího nesdělil.

Zdroj: ČTK

Štítky trestní oznámení, Brno-střed, Libor Šťástka, městská část, Jana Vlachová, ODS, ČSSD, právo, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalí radní Brna-středu čelí trestnímu oznámení pro prodej bytu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.