Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie se připravuje na 1. máj v Brně, může být bouřlivý

Na 1. máj v Brně, kde hrozí střety 500 příznivců radikálního uskupení Dělnická mládež a jejich asi 2000 odpůrců, se připravují stovky policistů. Těžkooděnci zasáhnou ale až při výtržnostech, sporech či snaze blokovat průvod extremistů. Dokud bude akce klidná, v ulicích ji budou hlídky pouze důsledně monitorovat, řekl novinářům jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil. Demonstraci radikálů považuje za rizikovou. V letech 2008 a 2011 ji provázely výtržnosti.

"Použijeme tzv. techniku zrcadlení. Monitorujeme dění v ulicích a podle potřeby okamžitě nasazujeme síly a prostředky," uvedl Tržil. Z taktických důvodů neupřesnil, kolik policistů bude v záloze. V akci bude také policejní vrtulník.

Shromáždění na 1. máje 2015 v Brně.

Tržilův náměstek a velitel opatření Miloslav Machát novinářům řekl, že kontroly čekají všechny účastníky, u nichž hrozí, že by mohli mít zbraně. Týkat se budou i lidí se zahalenými tvářemi a policie zakročí také v případě, že se pokusí odpůrci radikálů jejich pochod, jenž je řádně ohlášený, zablokovat.

Policejní specialisté v úterý uspořádali zátah na extremisty. V bytě jednoho z nich v Brně-Králově Poli údajně zajistili výbušný systém. Tržil uvedl, že nemá informace o tom, že by případ souvisel s připravovanými prvomájovými akcemi v Brně.

Setkání začne v pátek ve 14:00 na centrálním náměstí Svobody. Po projevech se radikálové vydají na pochod městem přes Masarykovo náměstí, Nádražní ulici, Benešovu, Divadelní a Rooseveltovu, přes Moravské náměstí po Rašínově ulici a zpět na náměstí Svobody.

Jejich odpůrci na ně s transparenty budou čekat na pěti místech; v Josefské, Jánské a Kobližné ulici a také před Mahenovým a nedalekým Janáčkovým divadlem. Právě místa před divadly řadí velení policie k nejkritičtějším.

"V žádném případě, pokud bude situace zcela klidná, to nebude tak, že bychom dopředu vytvářeli policejní kordony na kritických místech, oddělující jednu stranu od druhé," zdůraznil Tržil.

Dělnická mládež je úzce propojena s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). V Brně se konalo v minulosti několik bouřlivých setkání radikálů. Jedno z nich skončilo stíháním členů vedení tehdejší Dělnické strany (DS) za jejich výroky. Dostali podmínky a pokuty. Následně Nejvyšší správní soud DS zrušil. Na její činnost navázala DSSS.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, policie, Dělnická mládež, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie se připravuje na 1. máj v Brně, může být bouřlivý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.