Kolik stojí svařák, bramborák nebo Turbomošt? Drbna zmapovala ceny na Zelňáku

Autoři | Foto Alice Rosier

Přestože kalendář ještě ukazuje poslední dny podzimu, jihomoravská metropole se už zcela převlékla do vánočního hávu. Při obdivován světelných ozdob a parků, pohádkových kolotočů nebo třeba draků ve svetru člověka snadno přepadne chuť na něco dobrého. Ve velkém toho využili zejména trhovci, kteří nabízejí svařáky, horkou čokoládu nebo třeba bramboráky a grilované uzeniny. Na kolik taková dobrota vyjde?

Adventní trhy na Zelném trhu se otevřely a návštěvníci už tradičně zkoumají nejen nabídku stánků, ale i ceny. Na ty se zaměřila také redakce Brněnské Drbny, která v tomto týdnu obchází hlavní místa brněnského adventu.

Návštěvníci, kteří se chystají na svařák, punč nebo tradiční dobroty, se letos musí připravit na mírné zdražení. Řada stánkařů uvádí, že se do cen promítly vyšší náklady na suroviny, pronájem i energie. 

Horké nápoje tradičně patří mezi nejvyhledávanější položky a nejinak tomu bude i letos. Zatímco základní svařené víno zůstává jedním z nejlevnějších horkých drinků, u speciálních punčů a míchaných nápojů si lidé připlatí.

Klasický svařák koupíte i za padesát korun, za další přísady či ostřejšího panáka dovnitř už však trhovci účtují příplatky v desítkách korun. Punč startuje na 85 korunách a klasika brněnských Vánoc, tedy Turbomošt, v základu vyjde na 95 korun. Nealkoholický jablečný mošt se pohybuje kolem 60 korun a za horkou čokoládu se šlehačkou dáte kolem stovky.

Pozor! Ke všem nápojům je potřeba připocítat padesátikorunovou zálohu za kelímek. Ten poté buď můžete vrátit a peníze vydělat zpátky, nebo jej věnovat na charitu.

Podobná situace panuje i u jídla, tedy od tradičních bramboráků přes štrůdly až po modernější streetfoodové novinky. Ceny se liší podle typu stánku i používaných surovin, některé speciality ale letos překračují hranici, která ještě před pár lety působila nepředstavitelně.

Hranolky pod stovku takřka neseženete, grilovaná klobása s pečivem vyjde na 130. Bramborák, špekáčky na pivu, masové směsi i halušky se cení za každých sto gramů. To samé platí pro grilované maso, kde zaplatíte 95 korun za sto gramů. Za vydatnou porci masa tak snadno zaplatíte i několik stovek korun, v případě bramboráku asi 110, pokud by průměrná porce vážila 300 gramů. Trdelník pak vyjde na 120. 

Nabídka na Zelném trhu zůstává pestrá, návštěvníci si mohou vybrat mezi rychlými svačinami, sladkým pečivem i teplými jídly. Vyzkoušet mohou také novinky jako třeba horké mango s alkoholem i bez něj.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Brno, Zelný trh, advent, trhy, Vánoce, ceny, jídlo, pití, alkohol

Komentáře

Zdeněk Krška

Adventní trhy? On už je advent? A mohl bych ho vidět? Tady je to spíš předadventní zlodějna

Dnes, 09:25Odpovědět

Ra Val

KIlo masa se dá sehnat za 95 Kč, tady to je za 100 g ...

Dnes, 07:20Odpovědět

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.