Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Jihomoravští silničáři se pustili do výsadby stromů podél cest. Do konce roku jich má být téměř dvanáct set

Jihomoravští silničáři letos vysadí téměř dvanáct set stromů podél cest především druhé a třetí třídy. Ve spolupráci s organizací Sázíme stromy už vysadili například hrušně a třešně u Šaratic a Kobeřic. Aleje jsou podle odborníků pro krajinu důležité, slouží například jako větrolamy nebo pomáhají řidičům při orientaci.

Dohlíží odborníci

Pro rok 2024 plánují krajští silničáři vysadit podél silnic druhé a třetí třídy téměř dvanáct set stromů stromů. Z toho celkem 350 z nich půjde do země spolu s organizací Sázíme stromy, ve čtvrtek tak například zasadili v okolí Šaratic přibližně šedesát hrušní a třešní.

Dalších šedesát stromů vysadili dnes u rybníku Urbanec u Kobeřic. Do monce roku se uskuteční výsadby stromů zejména v oblastech Veselska, Břeclavska, Kyjovska, Znojemska, Tišnovska, Blanenska, Slavkovska a Vyškovska. Zhruba do půlky listopadu by měly být všechny plánované stromy v zemi.

„Odborníci z organizace Sázíme stromy sena místo vracejí nejpozději do jednoho a půl roku od výsadby, aby monitorovali stav stromů a posoudili, zda je třeba podniknout další kroky v rámci následné péče,“ uvedl v tiskovém sdělení jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Pomohli dobrovolníci

Dobrovolníci odvedli kus práce.  „Užila jsem si to. Ještě, než jsme začali, dostali jsme čaj a buchtu. A hlavně instruktáž, jak se stromy sázejí. Děláme maximum pro to, abychom je zasadili správně a okolní krajina tak byla hezčí,“ pochvalovala si dobrovolnice Martina Hynková.

Odborníci výsadby pečlivě plánují. „Všechny naše výsadby se ve větší míře snažíme poskládat z ovocných nebo okrasných dřevin. V rámci spolupráce s neziskovkou Sázíme stromy jde většinou o třešně a hrušně. V malém počtu pak vysazujeme okrasné dřeviny jako například lípu nebo javor,“ popsal ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Aleje podél silnic představují pro všechny mnoho výhod, podtrhují charakter krajiny. Představují užitečný větrolam, řidičům poskytují ochranu před sluncem a v neposlední řadě pomáhají v orientaci v případě nepříznivého počasí.

Ohodnoť článek

Foto se svolením JMK

Štítky ŘSD, silničáři, JMK, stromy, alej, vysadit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští silničáři se pustili do výsadby stromů podél cest. Do konce roku jich má být téměř dvanáct set  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.