Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Veterináři začali s likvidací chovu kachen a hus kvůli ptačí chřipce. Zabijí přes sedm tisíc zvířat

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) dnes ve spolupráci s hasiči začali likvidovat chov hus a kachen soustředěný okolo rybníků nedaleko Hodonína, který patří Rybářství Hodonín. Objevil se v něm totiž virus ptačí chřipky H5N1. Zásah, při němž je nutné usmrtit přes 7000 vodních ptáků, by měl skončit ve čtvrtek odpoledne, řekl dnes na místě novinářům Petr Kučínský z oddělení pro řešení krizových situací SVS.

V chovu již v minulých dnech uhynulo okolo 200 ptáků a u dalších chovatelé pozorovali příznaky typické pro toto onemocnění. Celková hmotnost chovaných ptáků, které je nutné usmrtit, je 32 tun. „Používáme na to kontejnery, které naplníme ze 40 procent oxidem uhličitým. Po usmrcení končí zvířata v kafilerii," popsal postup Kučínský.

Co do množství a hmotnosti zvířat se nejedná o příliš rozsáhlý zásah, ale komplikovaný je logisticky. „Jedná se sice o jeden chov, ale na pěti místech kolem zdejších rybníků a na každém místě jsou to dvě až tři haly. Kdyby byla zvířata soustředěná v jednom místě, byl by to zásah na dvě hodiny," řekl Kučínský.

Podnik odhaduje škody na 12 až 14 milionů korun, řekl v úterý ředitel Rybářství Hodonín Jiří Janoštík. Jednou částí škody jsou vykrmené husy, které měly za několik dnů skončit na talíři jako součást svatomartinského menu. Druhou částí jsou chovné husy. Kvůli tomu nebude možné příští rok chovat tolik hus jako dosud. Chov bude zhruba třetinový, než se podaří stavy doplnit na požadované množství. Ministerstvo zemědělství v těchto případech chovatelům ztráty kompenzuje. Na co bude mít podnik nárok, však Janoštík zatím neřešil a neví.

Ve velkochovu drůbeže na Hodonínsku se objevila ptačí chřipka. Veterináři utratí sedm tisíc ptáků

Na Hodonínsku bylo v chovu drůbeže firmy Rybářství Hodonín potvrzeno ohnisko ptačí chřipky H5N1. Na farmě je zhruba sedm tisíc hus a kachen, z nichž téměř dvě stě uhynulo. Veterináři potvrdili ptačí chřipku a nařídili utracení všech zbývajících...

Veterináři po likvidaci chovu musí udělat předběžné čištění a dezinfekci chovných zařízení, poté další čištění a dezinfekci. Po závěrečné dezinfekci ohniska bude okolo něj v okruhu tří kilometrů vytyčeno ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, a to 30 dnů, pokud se neobjeví nová nákaza. V těchto pásmech platí pro chovatele výrazné restrikce. „Drobní chovatelé by měli hlásit případné změny chování či úhyny a my bychom v takových případech odebrali vzorky. Je dobré chránit drůbež před kontaktem s volně žijícími ptáky, alespoň v případě napájení a krmení. Víc toho po nich asi chtít nemůžeme, těžko můžou na delší dobu drůbež někam zavřít," řekl Kučínský.

S veterináři na místě spolupracovali i hasiči, kteří zajišťovali dekontaminaci lidí i techniky, řekl mluvčí Jaroslav Mikoška.

Na jižní Moravě se letos jedná o první případ ptačí chřipky ve velkochovu, celkem jich veterináři zaznamenali v Česku osm. V malochovech letos evidují 27 ohnisek, z toho tři na jižní Moravě, naposledy v únoru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením HZS JMK

Štítky chov, zdraví, firmy, kachny, husy, Rybářství Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři začali s likvidací chovu kachen a hus kvůli ptačí chřipce. Zabijí přes sedm tisíc zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.