Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Ve velkochovu drůbeže na Hodonínsku se objevila ptačí chřipka. Veterináři utratí sedm tisíc ptáků

Na Hodonínsku bylo v chovu drůbeže firmy Rybářství Hodonín potvrzeno ohnisko ptačí chřipky H5N1. Na farmě je zhruba sedm tisíc hus a kachen, z nichž téměř dvě stě uhynulo. Veterináři potvrdili ptačí chřipku a nařídili utracení všech zbývajících ptáků.

V chovu drůbeže firmy Rybářství Hodonín se objevila ptačí chřipka H5N1. Na farmě v Hodoníně chovají zhruba sedm tisíc ptáků, mezi nimi husy a kachny určené jak na výkrm, tak i na další chov. Majitel farmy upozornil krajskou veterinární správu, že mu začaly neobvykle umírat husy, zemřelo téměř dvě stě ptáků.

U dalších se objevily příznaky nervového onemocnění, které jsou typické pro ptačí chřipku. Veterinární inspektoři farmu zkontrolovali a přijali opatření, aby zabránili šíření nemoci. Testy potvrdily, že šlo o virus H5N1, a proto bude zbývající drůbež utracena.

H5N1 je označení pro obzvlášť nebezpečný podtyp viru ptačí chřipky. Vyznačuje se nejen vysokou nakažlivostí, úmrtností a rychlým šířením ptačí populací, ale také schopností infikovat a usmrtit člověka.

„Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která mimo jiné omezí přesuny drůbeže, budou zde provedeny soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva,“ informoval novináře za SVS Petr Majer.

Toto je letos už osmé ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu. Kromě toho bylo v Česku během tohoto roku potvrzeno dalších 27 případů ptačí chřipky v malých chovech drůbeže, kde jsou ptáci chováni v zajetí.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, drůbež, kachna, husa, ptačí chřipka, veterinář, chov, Hodonínsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve velkochovu drůbeže na Hodonínsku se objevila ptačí chřipka. Veterináři utratí sedm tisíc ptáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.