Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Letošní sezona v Moravském krasu zatím probíhá klidně. Strážci přírody uložili podstatně méně pokut

Strážci přírody v chráněné krajinné oblasti Moravský kras letos uložili jen čtrnáct pokut, což je výrazně méně než v minulých letech. Nejvíce pokut bylo za nepovolené vjezdy a rozdělávání ohňů. Nejvíce přestupků strážci odhalili v roce 2020, kdy kvůli koronavirovým opatřením vyrazili do přírody také lidé, kteří se v ní neuměli chovat.

Strážci přírody v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras letos zatím uložili na místě jen čtrnáct pokut, což je o několik desítek méně, než kolik jich obvykle za rok bývá. Turistická sezona přitom končí, sankcí už tak pravděpodobně výrazně nepřibude. Novináře o tom v pondělí informoval zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma. Dosud nejvíce pokut strážci uložili v roce 2020, kdy kvůli koronavirovým opatřením vyrazili do přírody také lidé, kteří se v ní neuměli chovat.

„Určitě mohu říct, že některé místa, která sledujeme, byla výrazně lepší než dřívější roky. Například na Hádecké planince, kde je vyhlídka na Brno, tak se dříve často rozdělávaly ohně. To se už nyní neděje. Problém jsme letos neměli ani s obytnými vozy, a to jak na parkovištích, tak ani ve volné krajině,“ uvedl Tůma. Sám měl v některých letních pátečních večerech služby, které byly zaměřené mimo jiné právě na rozdělávání ohňů, a dopadly dobře.

Strážci přírody v Moravském krasu loni uložili o něco více pokut

Strážci přírody v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras za loňský rok uložili na místě 43 pokut, ve srovnání s rokem 2022 jich bylo o sedm více. I tak je to výrazně méně než v covidovém roce 2020, kdy jich uložili bezmála 150.

Z letos uložených pokut jich bylo nejvíce za nepovolené vjezdy a také právě za rozdělávání ohňů tam, kde je to zakázané. Tedy buď v chráněné krajinné oblasti nebo v národní přírodní rezervaci. Bylo jich ale méně, než v předchozích letech.

Výkyv v počtu pokut nastal v roce 2020. Zatímco v roce 2019 uložili strážci krasu 49 pokut, v roce 2020 to bylo 142 pokut, o rok později 53. Tůma to už dříve vysvětloval tím, že do přírody v době vládních omezení společenských akcí, kultury či sportu zamířili lidé, kteří nevěděli, jak se v ní chovat. „Nejvíce přestupků bylo registrováno v první polovině roku 2020, pak si veřejnost na pravidla ochrany přírody začala zvykat a počet přestupků výrazně poklesl. Na druhou stranu ochrana přírody reagovala na atak přírody koronaturisty mobilizací svých strážců a jejich přítomností v terénu,“ uvedl tehdy Tůma.

Archeologové našli v jeskyni na jižní Moravě ozdoby z ulity plže. Jsou staré až dvanáct tisíc let

Archeologové letos opět zkoumali Kateřinskou jeskyni v Moravském krasu, kde tentokrát objevili tři ozdoby z ulity zubovce dunajského, datované do období pozdního paleolitu až středního neolitu. Tyto nálezy doplňují předchozí objevy kreseb starých...

 

Strážci přírody mohou na místě uložit pokutu až 10 tisíc korun. Loni uložili 43 pokut. Nejčastějším prohřeškem byl vjezd vozu do chráněné krajinné oblasti, šlo o 22 případů. Rozdělávání ohně v chráněné krajinné oblasti strážci pokutovali ve třech případech, stejně jako rozdělávání ohně v národní přírodní rezervaci. Dvě pokuty padly za rušení sokolů při hnízdění.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je víc než 1100 jeskyní, pro veřejnost je přístupných pět z nich. Loni je navštívilo zhruba 300.000 turistů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Blanska

Štítky příroda, Moravský kras, pokuty, jižní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní sezona v Moravském krasu zatím probíhá klidně. Strážci přírody uložili podstatně méně pokut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.