Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Archeologové našli v jeskyni na jižní Moravě ozdoby z ulity plže. Jsou staré až dvanáct tisíc let

Archeologové letos opět zkoumali Kateřinskou jeskyni v Moravském krasu, kde tentokrát objevili tři ozdoby z ulity zubovce dunajského, datované do období pozdního paleolitu až středního neolitu. Tyto nálezy doplňují předchozí objevy kreseb starých přes sedm tisíc let. Také nalezli další důkazy o středověké penězokazecké dílně.

Ozdoby z ulit

Archeologové letos opět zkoumali Kateřinskou jeskyni v Moravském krasu. Výzkumy na místě běží od roku 2017 a přinesly mnoho důležitých objevů. Těmi letošními byly tři ozdoby, konkrétně ulity plže zubovce dunajského s vybroušeným otvorem. Podle archeologů zapadají do období pozdního paleolitu až středního neolitu, tedy do rozmezí před dvanácti až šesti tisíci lety.

„Nález by tak mohl korespondovat nejen s dřívějšími nálezy v portálu jeskyně, ale také s dříve nalezenými pravěkým kresbami,“ řekl novinářům Petr Zajíček ze Správy jeskyní České republiky. Jeskyně se stala významnou právě díky objevu nejstarších kreseb na stěnách jeskyně v Česku, jejichž stáří je až sedm tisíc a dvě stě let. Na jaře se podařilo datovat další dvě neolitické kresby v zadní části Ledové chodby.

„K dnešnímu dni je tak známo celkem patnáct pravěkých kresebných objektů rozmístěných na různých místech Kateřinské jeskyně. Třetím rokem také pokračoval archeologický výzkum ve vnitřních částech jeskyně poblíž zjištěných pravěkých kreseb,“ vysvětlil Zajíček.

V jeskyni na jižní Moravě se padělaly peníze, zjistili archeologové

Nálezy z Kateřinské jeskyně v Moravském krasu hlásí čeští archeologové. V prostorách odhalili experti pozůstatky lidské činnosti z pravěku i středověku. Velkým překvapením bylo odhalení polotovarů mincí, které dokazují, že se v jeskyni nacházela...

Sondy na třech místech

Už při první části nového výzkumu Ledové a bezejmenné chodby Kateřinské jeskyně v srpnu 2022 archeologové našli velkého množství polotovarů mincí, takzvané střížky, které nemají ražbu a mnohé jsou různým způsobem poškozené. Hojně se vyskytl také odpad plechů po výrobě. Tento nález dokládá skutečnost, že v prostorách této jeskyně byla ve středověku, buď na konci čtrnáctého nebo v průběhu patnáctého století, tajná penězokazecká dílna.

Při dvoutýdenním výzkumu letos v srpnu archeologové umístili sondy na tři místa.  Stejně jako loni a předloni se jedna z nich nacházela v chodbě bezejmenné, letos nově u útvaru zvaného Mozek a ve výklenku za Netopýřím jezírkem. „V bezejmenné chodbě byly nalezeny další střížky z penězokazecké dílny, štípaná industrie a pravěké a středověké keramické střepy,“ popsal Zajíček.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Správy jeskyní ČR

Štítky archeologie, pravěk, nález vykopávky, Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli v jeskyni na jižní Moravě ozdoby z ulity plže. Jsou staré až dvanáct tisíc let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.