Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V jeskyni na jižní Moravě se padělaly peníze, zjistili archeologové

Nálezy z Kateřinské jeskyně v Moravském krasu hlásí čeští archeologové. V prostorách odhalili experti pozůstatky lidské činnosti z pravěku i středověku. Velkým překvapením bylo odhalení polotovarů mincí, které dokazují, že se v jeskyni nacházela penězokazecká dílna.

Historicky první archeologický výzkum v útrobách Kateřinské jeskyně provedli odborníci v minulém týdnu. Uvnitř byly již dříve odkryty nejstarší jeskynní kresby nalezené na území České republiky. K bádání využili archeologové sondy, jež prozkoumaly sedimenty v Ledové a Bezejmenné chodbě. A výsledky výzkumu na sebe nenechaly dlouho čekat.

Zatímco Ledová chodba obsahovala kosti pleistocenních obratlovců, jako byl medvěd jeskynní, vrstvy v Bezejmenné chodbě skrývaly například keramické střepy ze středověku i starší doby bronzové. „Jsou mladší než datované jeskynní kresby z neolitu. Mnohem větší překvapení přinesl nález velkého množství polotovarů mincí, takzvané střížky, které nemají ražbu a mnohé jsou různým způsobem poškozené. Hojně se vyskytl také odpad plechů po výrobě,“ řekl k výzkumu Petr Zajíček ze Správy jeskyní České republiky.

Nálezy podle Zajíčka znamenají, že se v Kateřinské jeskyně ve středověku nacházela tajná penězokazecká dílna. Za padělání, které se rovnalo hrdelnímu zločinu, přitom hrozilo tehdejším pachatelům brutální mučení i trest smrti. Pozůstatky podobné dílny jsou na našem území zatím známé jen z Koněpruských jeskyní v Českém krasu. 

Na výzkumu v Kateřinské jeskyni pracovali odborníci ze Správy jeskyní České republiky, Univerzity Palackého v Olomouci a Univerzity Karlovy v Praze. Jeskyně je pro veřejnost přístupná již více než sto let. „Z celkové délky 950 metrů návštěvníci projdou okruh dlouhý 580 metrů, na kterém spatří například Bambusový lesík s několikametrovými hůlkovými stalagmity či útvar Čarodějnice, který má jeskyně i ve znaku," řekl mluvčí Správy jeskyní Pavel Gejdoš.


Nalezené doklady penězokazectví

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa jeskyní České republiky

Štítky výzkum, archeologové, Moravský kras, Kateřinská jeskyně, jeskyně, středověk, dílna, Jihomoravský kraj, Česko, Univerzita Karlova, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jeskyni na jižní Moravě se padělaly peníze, zjistili archeologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.