Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strážci přírody v Moravském krasu loni uložili o něco více pokut

Strážci přírody v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras za loňský rok uložili na místě 43 pokut, ve srovnání s rokem 2022 jich bylo o sedm více. I tak je to výrazně méně než v covidovém roce 2020, kdy jich uložili bezmála 150.

Právě v roce 2020 strážci přírody v Moravském krasu uložili dosud nejvíce pokut, bylo jich 142. Do přírody totiž tehdy kvůli koronavirovým opatřením vyrazili i lidé, kteří se v ní neuměli chovat. O rok později počet na místě uložených pokut klesl na 53, v roce 2022 jich bylo 36. Tedy v desítkách zhruba jako před covidem, kdy v roce 2019 strážci uložili 49 pokut. „Je pozitivní, že zůstáváme počtem pokut ve stavu před rokem 2020 a extrém covidu, rok 2020, se neopakuje,“ uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.

Strážci i loni nejčastěji trestali nepovolené vjezdy vozů mimo silnice, a to v 29 případech. Dvanáctkrát případech ukládali pokuty za rozdělávání ohně v chráněné krajinné oblasti či v národní přírodní rezervaci. Ve dvou případech pokutovali vstup do národní přírodní rezervace. Oproti roku 2022 ubylo obytných vozů na parkovištích, kde se nocovalo.

U Macochy je nová závora. Má odradit milovníky driftování i turisty, kteří parkovali moc blízko

Ochráncům přírody drnkali na nervy vypočítaví řidiči, kterým se nechtělo platit za parkování a chodit pár set metrů k nejznámější české propasti. Lidé auta parkovali až před chatou u Horního můstku, ve vjezdu k oblíbené přírodní památce ale...

„Ve srovnání s rokem 2022, kdy v měsíci srpnu nocovalo na parkovišti u Kateřinské jeskyně celkem 36 obytných vozů a na parkovišti u Macochy dokonce 60 obytných vozů, je rok 2023 návratem k normálu a k ukázněnosti řidičů obytných vozů v CHKO Moravský kras. Jistě je to i díky spolupráci s Asociací kempování a karavaningu probíhající formou konzultací a vzájemné informovanosti. Parkoviště v chráněné přírodě prostě nejsou kempy,“ uvedll Tůma.

Zdůraznil, že strážci přírody pokutovali pouze nejkřiklavější přestupky. Malé přestupky řešili domluvou, všechny pak s vysvětlením a poučením. Na místě mohou uložit pokutu až 10.000 korun.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně do nich zavítá kolem 300.000 návštěvníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Blansko

Štítky příroda, Moravský kras, pokuty, jižní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážci přírody v Moravském krasu loni uložili o něco více pokut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.