Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

U Macochy je nová závora. Má odradit milovníky driftování i turisty, kteří parkovali moc blízko

Ochráncům přírody drnkali na nervy vypočítaví řidiči, kterým se nechtělo platit za parkování a chodit pár set metrů k nejznámější české propasti. Lidé auta parkovali až před chatou u Horního můstku, ve vjezdu k oblíbené přírodní památce ale zabrání nově nainstalovaná závora.

Neukáznění turisté jezdili až k propasti

Správcům Moravského krasu přidělávali vrásky na čele neukáznění řidiči. Zlenivělým lidem se nechtělo parkovat na oficiálním placeném parkovišti několik set metrů od propasti Macocha, a tak svými vozy i přes zákazové značky vjížděli až ke stejnojmenné chatě. Aby strážci přírodní památky bezohlednosti zabránili, umístili na křižovatku mezi parkoviště a cestu k chatě zábrany.

„Aby nešlo závoru objet ze stran, umístili jsme vedle ní velké a těžké kameny. Přitom turisté i cyklisté kolem bezpečnostního prvku bez problému projdou. Závora je přes zimní sezónu trvale uzamčena v závislosti na provozu chaty a přes letní sezónu jí budou obsluhovat pracovníci placeného parkoviště,“ uvedl Antonín Tůma ze Správy CHKO Moravský kras.

Vandalové pořádali na parkovišti závody

Místo v lesích si oblíbili také milovníci driftování. Po nocích se k Macoše sjížděli automobiloví nadšenci, jež odstranili ze starého výjezdu z parkoviště klády stromů sloužící jako zábrany. Na místě pořádali jízdní závody, pod rouškou tmy se tedy z Moravského krasu ozývalo kvílení pneumatik. Závodníci ale vždy před příjezdem strážníků stihli ujet.

Ochránci přírody uvažují po případné dohodě s vlastníky pozemků otevřít také zkrácenou pěší cestu mezi velkým parkovištěm a chatou Macocha přímo přes macošské infocentrum. „Uvidíme, jak jednání dopadnou a zda se před létem nová cesta objeví v provozu,“ doplnil Tůma.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AOPK ČR

Štítky Jihomoravský kraj, Blansko, Macocha, závora, auta, turisté

U Macochy je nová závora. Má odradit milovníky driftování i turisty, kteří parkovali moc blízko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.