Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

VIDEO: Jihomoravští hasiči zveřejnili záběry z dronů, kterými monitorovali povodně

Jihomoravští hasiči při povodních, které před dvěma týdny zasáhly Česko, nasadili drony. Stroje strávily více než 24 hodin ve vzduchu a nasnímaly přes 200 lokalit. Data pomohla s monitoringem i analýzou škod. Díky panoramatickým snímkům bylo možné lépe koordinovat záchranné složky.

Nasazení dronů při povodních probíhalo ve dvou klíčových oblastech. První dronová skupina operovala v Jihomoravském kraji, zatímco druhá skupina působila v Olomouckém kraji. Celkem obě skupiny strávily ve vzduchu více než čtyřiadvacet hodin, během kterých nalétaly přes tři sta kilometrů a nasnímaly přes dvě stovky lokalit.

„V Jihomoravském kraji jsme se zaměřili na kritická místa zasažená povodněmi, kde naše data pomáhala jak při aktuálním monitoringu situace, tak pro následnou analýzu. V Olomouckém kraji, konkrétně v oblastech Jeseníku, jsme nejen snímali aktuální stav, ale také po opadnutí povodňové vlny zajišťovali detailní záznam škod pomocí panoramatických 360° fotografií. Tyto materiály byly klíčové pro koordinaci složek IZS a poskytly nezbytné podklady pro správní orgány,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Štěpán Komosný.

Podle Komosného akce ukázala, jak efektivní a důležité jsou dronové technologie v krizových situacích, a jak mohou zásadně zlepšit přehled o situaci i zrychlit reakci záchranných složek. „Jejich nasazení bude pokračovat nadále v Olomouckém kraji, kdy budou nasazeni od pondělí 30. září na snímkování ortofoto mapy zasaženého území,“ doplnil mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto se svolením HZS JMK

Štítky HZS JMK, hasiči, povodně, monitoring, dron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihomoravští hasiči zveřejnili záběry z dronů, kterými monitorovali povodně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.