Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

VIDEO: Obec zvala na ohňostroj k oslavám výročí před útulkem. Teď se hájí tím, že právně nešlo o ohňostroj

Obec Ústup se rozhodla oslavit výročí 650 let od první písemné zmínky o obci v sobotu 28. září programem, který vyvrcholil úderem osmé hodiny večerní, kdy proběhl ohňostroj. Ten pověření lidé odpálili před obecním úřadem, který se shodou okolností nachází zhruba dvacet metrů od kočičího útulku. Majitelka útulku naší redakci popsala, že 130 koček, které v útulku bydlí, výbuchy vyděsily do té míry, že zvířata narážela do věcí nebo se klepala. Starosta se hájí prohlášením, že právně nešlo o ohňostroj.

Kočky se klepaly a narážely do věcí

Obec Ústup na Blanensku pořádala v sobotu 28. září oslavy 650. výročí první písemné zmínky o obci, jejichž součástí byl ve 20 hodin ohňostroj. Ten proběhl na veřejném pozemku před obecním úřadem, ale zároveň v blízkosti útulku, kde žije 130 opuštěných a většinou nemocných či zraněných koček, kocourů a koťat

„Ohňostroj trval přibližně tři minuty. I když jsem se snažila odhlučnit okna matracemi, kočky byly vyděšené, schovávaly se pod postele, běhaly nekoordinovaně po útulku, narážely do věcí. Některé se klepaly, včetně malých koťátek, z nichž jedno noc nepřežilo. Přímou souvislost s ohňostrojem nelze prokázat, ale na pohodě mu výbuchy nad hlavou určitě nepřidaly,“ okomentovala situaci ve zprávě pro novináře majitelka útulku Jiřina Skoumalová.

Dle zákona proběhlo vše v pořádku

„Dle zákona v pořádku, bylo to na veřejném obecním pozemku, ale co ohleduplnost, zdravý rozum? Mysleli jsme, že snad všichni už ví o škodlivosti této kratochvíle na životní prostředí a zdraví lidí a zvířat. Kočky vyděšené, jedno kotě mrtvé a pobavilo se cca 20 lidí. V útulku je 130 opuštěných koček,“ vyjádřila se pro redakci Brněnské Drbny Lenka Němcová z Charitativního kočičího spolku Kryšpín.

Dnes už všichni ví, že pyrotechnika je škodlivá pro životní prostředí a ohrožuje zdraví zvířat a lidí. Do vzduchu vypouští prachové částice a těžké kovy, děsí zvířata domácí i volně žijící. Během silvestrovských oslav mnoho z nich kvůli pyrotechnice i umírá, hlavně ptáci nebo třeba vyděšené kočky a psi, kteří vběhnou pod auto,uvedla Jiřina Skoumalová.

Právně nešlo o ohňostroj, hájí se starosta

Starosta obce Ústup, kde žije zhruba čtyřicet obyvatel, Milan Přindiš a místostarostka Milena Tomanová se ve společném prohlášení pro redakci Brněnské Drbny hájí tím, že všichni obyvatelé obce byli na událost dostatečně dopředu upozorněni a pozváni a také tím, že právně nešlo o ohňostroj.

„V rámci kulturní akce byla mimo jiné odpálena zábavní pyrotechnika, což bylo v pozvánce kvůli srozumitelnosti označeno jako ohňostroj. Dle příslušného ustanovení zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích zacházení s nimi a o změně některých zákonů, v platném znění, však nebyly naplněny parametry pojmu ohňostroj ve smyslu, v jakém je v zákoně definován,“ popsali Milan Přindiš a Milena Tomanová v prohlášení. „Významná a ojedinělá kulturní akce obce proběhla v souladu s platnými právními předpisy,“ doplnili.

Zastupitelé obce se navíc obhajují i tím, že obec se neměla možnost vyjádřit ke vzniku kočičího útulku v centru obce.

Od 1. prosince 2024 by mohla začít platit plánovaná novela zákona o pyrotechnice. Ta má zakázat odpalování pyrotechniky nejméně 250 metrů od nemocnic, zoo, domovů důchodců a chovu zvířat. „Na ohleduplnost a zdravý rozum politiků a lidí se bohužel podle víkendového případu z Ústupu nedá spolehnout,“ uzavřela majitelka útulku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Charitativního kočičího spolku Kryšpín

Štítky útulek, ohňostroj, Ústup, Blanensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Obec zvala na ohňostroj k oslavám výročí před útulkem. Teď se hájí tím, že právně nešlo o ohňostroj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.