Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Hasiči evakuovali na jihu Moravy první obyvatele. Na několika místech jsou takzvané extrémní povodně

Řeka Velička zaplavila ve Velké nad Veličkou a okolních obcích na Hodonínsku silnice i domy. Asi 20 obyvatel dobrovolní hasiči evakuovali. Prostory jsou nachystané ve sportovní hale, kde jsou i lůžka, nebo na úřadě. Řekl to místostarosta Dušan Jež (KDU-ČSL). Starosta Petr Šmidrkal (Za Rozvoj Velké) dodal, že přímo ve Velké nikoho evakuovat zatím nemuseli. Říčka přes noc vystoupala na extrémní stupeň nebezpečí, hladina tam nyní dosahuje 230 centimetrů. Je to více než při záplavách v roce 1997, dodal Jež. V obci žije okolo 2800 lidí.

„Odkud se už lidé nemohou dostat, tak je evakuujeme,“ uvedl starosta

Voda zaplavila most přes Veličku u obchodního domu. Neprůjezdná je také cesta přes Petruchův mlýn. „Objíždíme to a postupně uzavíráme další silnice, nejen u nás ve Velké, ale i v okolních obcích, kudy Velička protéká. Někde se voda vylévá k domům. Odkud se už lidé nemohou dostat, tak je evakuujeme, jezdíme pro ně s cisternami. Prostory máme ve sportovní hale, kde je vše připravené ještě z uprchlické krize, případně na obci je místo," řekl Jež. Na povodně se lidé připravovali zábranami z pytlů. Nyní jich je po ve Velké rozmístěných asi 350 a další jsou k dispozici, dodal místostarosta.

Velička protéká také Strážnicí, kudy teče i Morava. Oba toky jsou na třetím povodňovém stupni. Město na svém facebooku dnes ráno po jednání krizového štábu uvedlo, že Morava již přetéká do okolních lesů. Z důvodu zaplavení je zavřená cesta od JZD po Radějovský potok.

Lidé z Rajhradic a Opatovic na Brněnsku nejspíš nakonec nebudou muset opustit své domovy. Přestože hladiny toků budou v příštích hodinách kulminovat, oblast by měla průtok zvládnout. Ani nejvyšší odhadovaná hladina by neměla být riziková, řekl...

Hasiči vyjížděli během jediného dne k 930 zásahům. Nechoďte k rozvodněným řekám, varují

Jihomoravští hasiči vyjížděli během jediného dne k 930 zásahům, 879 bylo podle mluvčího Filipa Venclovského v přímé souvislosti s aktuální povodňovou situací. Mezi činnostmi, kvůli kterým hasiči vyjížděli a stále vyjíždějí, jsou evakuace, čerpání,...

Úroveň extrémní povodně nastala v Podhradí i ve Velké nad Veličkou

V Rajhradicích a Opatovicích na Brněnsku nakonec zřejmě nebude nutné obyvatele evakuovat. Hladiny toků tam budou v příštích hodinách kulminovat, ale oblast by to měla zvládnout a ani nejvyšší hladina by neměla být krizová. Novinářům to po jednání povodňové komise řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podobná situace je v Bílovicích nad Svitavou, kde je Svitava na třetím stupni povodňové aktivity. Problém je ale podél toku Velička na Hodonínsku, kde je částečně zaplaveno několik obcí, a v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku, kde situaci ovlivňují i srážky v Rakousku.

„Židlochovicko, tedy Rajhradice a Opatovice, i Bílovice, by navýšené hladiny měly zvládnout. Problém je, že nám vyletěla Velička a v podstatě všechny obce podél toku jsou částečně zatopené, voda se tam dotýká nemovitostí. Víme ještě třeba o Kněždubu. Zatím tam ale není hlášená potřeba evakuace," uvedl Grolich. Ve Velké nad Veličkou byla od brzkého rána hladina toku na úrovni extrémní povodně, po 10:00 klesla na třetí stupeň značící ohrožení. Ve Strážnici se Velička podle dat z 10:20 blížila extrémní povodni.

Extrémní povodeň nastala ráno také v Podhradí nad Dyjí, což je obec v údolí řeky nad Vranovskou přehradou. „Kolem Vranova byly skoro dvojnásobné srážky, než se předpokládalo. Přímo v Podhradí jsme vysoko nad stoletými vodami. Potřeba evakuace tam ale není, jsou tam často turistické objekty," dodal hejtman. Hladina Dyje tam nyní přesahuje 440 centimetrů. Kulminovat má odpoledne na 464.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením obce Velká nad Veličkou

Štítky záplavy, povodně, evakuace, Velká nad Veličkou, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči evakuovali na jihu Moravy první obyvatele. Na několika místech jsou takzvané extrémní povodně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.