Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

VIDEO: Policisté v kraji monitorují povodňovou situaci. Letecká služba mapuje stav rozvodněné Dyje

Policisté napříč republikou jsou v pohotovosti kvůli povodňové situaci. Výjimku netvoří ani jihomoravští policisté. Ti monitorují situaci na celém území kraje. Policisté z letecké služby pomáhali povodňové komisi v Břeclavi dronem mapovat situaci na Dyji, kde dochází k řízenému odtoku. Řidiči by si měli dávat pozor na silnicích, kde může dojít k aquaplaningu.

Policisté řeší dopravní nehody způsobené nepřizpůsobením stylu jízdy mokré silnici

Policisté varují také před dopravními komplikacemi, které voda způsobuje. Od pátečního poledne do deváté hodiny večerní zasahovali policisté u deseti nehod s podobným průběhem. „Jízda rychlejší, než kterou snesla mokrá vozovka s vrstvami vody. V drtivé většině  šlo o smyk a následný střet se středovými svodidly. V polovině případů šlo o kolizi na D52,“ popsal mluvčí policie Pavel Šváb.

„V Bílovicích nad Svitavou aktuálně řešíme uzavření komunikace, sesunutí svahu pod silnicí,“ informovala policie na síti X. „Na Blanensku je kvůli vylití Svitavy z břehů uzavřena komunikace mezi Lhotou Rapotinou a Oborou, evidujeme i omezení průjezdu mezi Adamovem a Bílovicemi nad Svitavou (spodní ramena podjezdů pod tratí), vozidla s výškou nad 3,5 metru neprojedou vůbec,“ uvedl Šváb.

Policie varuje před aquaplaningem

Vytrvalé deště mohou podle policie způsobit zahlcení dešťových vpustí a na silnici se mohou tvořit souvislé vrstvy vody. „Tato situace je velmi nebezpečná, při průjezdu takových úseků hrozí řidičům aquaplaning. Drážky v dezénech pneumatik nejsou ve vyšších rychlostech schopny odvézt takové množství vody a vůz tak začne klouzat po hladině. Proto je při jízdě v dešti důležité upravit rychlost. O nadcházejících víkendu hrozí také to, že některá níže umístěná místa v kraji mohou být zatopena, v lesních úsecích mohou být vyvrácené stromy nebo může být komunikace z různých důvodů pro auta neprůjezdná. V těchto situacích by měli šoféři bedlivě sledovat změny v dopravním značení, v místě dopravního omezení dbát pokynů policistů,“ varoval mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením PČR

Štítky povodně, řeka, hladiny, situace, Povodí Moravy, policie, Dyje, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policisté v kraji monitorují povodňovou situaci. Letecká služba mapuje stav rozvodněné Dyje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.