Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Třetí stupeň povodňové aktivity hlásí Svratka v Židlochovicích a Bělá na Blanensku

, aktualizováno 14. září 2024, 7:10

Hladina Svratky v Židlochovicích na Brněnsku dosáhla po 20:00 třetího stupně povodňové aktivity. Kulminovat by měla v neděli kolem poledne, uvedl na svém facebooku starosta Jan Vitula (Vaše Židlochovice). Dodal, že situaci město zvládne. Dopoledne řekl, že by povodňová vlna měla skončit v polích a ne v ulicích města. Vyšší povodňové stupně na jižní Moravě způsobují upouštěné přehrady.

Pro Židlochovice je řízení odtoku z přehrady klíčové, protože leží pod soutokem Svratky se Svitavou a Litavou, což jsou dvě neregulované řeky. Tok Svitavy lze regulovat jen částečně daleko před Brnem na přítocích, tedy na Křetínce a Bělé.

„Kulminace řeky u nás v Židlochovicích se očekává v neděli kolem poledne. To znamená, že písek je možné pytlovat i v sobotu a zatím není potřeba ho umisťovat do dveří ani jinam. Písek budeme navážet i v sobotu. Jak písku, tak pytlů bude dostatek," napsal Vitula. Dodal, že by lidé měli být opatrní. S ohledem na promoklou půdu a silnější vítr hrozí pády stromů.

Třetí stupeň je také na Bělé v Boskovicích na Blanensku, kde vodní stav ovlivňuje odtok z vodní nádrže Boskovice a měření stavební práce v korytě. Druhý stupeň je také na Dyji. Překročené první či druhé stupně povodňové aktivity na několika jihomoravských tocích jsou způsobené řízeným odpouštěním z přehrad. Další vzestup hladin způsobený trvalým deštěm má přijít v sobotu. Očekávat lze dosažení povodňových stupňů na řekách odvodňujících Vysočinu, tedy na Svratce, Jihlavě a Dyji.


AKTUALIZACE

7:10 - Na jižní Moravě zůstává třetí povodňový stupeň na Svratce v Židlochovicích a na Bělé v Boskovicích. Stav hladin tam ovlivňuje odtok z nádrže a stavba.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Šajdlerová

Štítky Jihomoravský kraj, Židlochovice, Svratka, Blansko, Bělá, povodně, déšť, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí stupeň povodňové aktivity hlásí Svratka v Židlochovicích a Bělá na Blanensku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.