Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Starostové na jižní Moravě musí být připravení na stoletou vodu, řekl hejtman Grolich

Dnes dopoledne zasedala v souvislosti se současnou povodňovou situací podruhé Povodňová komise Jihomoravského kraje. Jednání byl v důsledku řízeného odpouštění vody z přehrad vyhlášen na jedenácti místech v kraji první stupeň povodňové aktivity. Voda by měla podle předpovědí odborníků kulminovat v neděli a pondělí.

Jednání se starosty

Podle prognóz Českého hydrometeorologického ústavu by během tří dnů mělo napršet nejvíce na Jesenicku a Svitavsku, tyto srážky odtečou řekami Moravou a Svitavou do Jihomoravského kraje. Problémy se očekávají i na Dyji.

„Voda, která se k nám žene ze severu a z Vysočiny, přesáhne množství padesátileté vody a přiblíží se vodě stoleté. Dnes odpoledne budeme mít jednání se starosty a krizovými štáby obcí s rozšířenou působností. Musíme se nachystat na stoletou vodu, povodňové komise musí být v pohotovosti. O příchodu povodně ze srážek budeme samozřejmě informovat. Ta by měla podle stávajících odhadů dorazit kolem třetí hodiny ranní v sobotu,“ shrnul páteční jednání povodňové komise jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hasiči jsou v pohotovosti

V Jihomoravském kraji je v pohotovosti dvě stě a v extrémní situaci až šest se profesionálních a osm tisíc dobrovolných hasičů. Jejich nejčastější činností je v současné chvíli pytlování a odstraňování spadlých stromů, kde měli konkrétně už devatenáct zásahů.

„Včera jsme měli čtyřicet zásahů. V noci do dnešního rána jich bylo 18. Nejvíce jsme vyjížděli na Blanensko, po Brně nebo na Brno-venkov,“ upřesnil ředitel jihomloravských hasičů Jiří Pelikán.

K hasičům od včerejška také chodí lidé a prosí o pytle s pískem. „Také k nám začali chodit lidé žádat o pytle. Chtěl bych ale veřejnost upozornit, že je budeme vydávat pouze na žádost startů a příslušných povodňových komisí. Naplníme a je odvezeme na potřebné místo k ochraně určeného majetku,“ doplnil Pelikán.   

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky povodně, voda, počasí, déšť, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové na jižní Moravě musí být připravení na stoletou vodu, řekl hejtman Grolich  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.