Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Tramvaje v Brně jezdí už 155 let. Významné jubileum lidem připomněly historické vozy a koncerty

Jihomoravská metropole si dnes připomíná významný historický milník. Před 155 lety totiž v Brně začaly jezdit šaliny. Provoz první koňské tramvaje zahájila v úterý 17. srpna 1869 slavnostní jízda z Moravského náměstí do Králova Pole. Právě tuto událost se brněnský dopravní podnik u příležitosti výročí pokusil napodobit.

Brňané se v sobotu 17. srpna mohli svézt mnoha historickými a retro vozy. Jejich trasa začínala u Janáčkova divadla, pokračovala přes Pionýrskou, Semilasso až do Králova Pole. Tramvaje jezdily od 13:15 do 18:30 hodin. Autobusy, které od divadla zamířily na Náměstí 28. října, Zemědělskou a Štefánikovu čtvrť, rotovaly ve stejném časovém rozmezí.

Oslavy probíhaly také v srdci metropole. Na piazettě Janáčkova divadla vystoupila řada kapal různých žánrů a lidé si mohli prohlédnout část vozového arsenálu Dopravního podniku města Brna. K vidění byly rolejbusy 14Tr a 15T a dispečerský vůz Volha GAZ 24. Malí návštěvníci ocenili zejména skákací hrad a další nafukovací atrakce.

Slavnostní jízdy v roce 1869 se podle mluvčí dopravního podniku Hany Tomaštíkové zúčastnilo asi 120 lidí. Znamení k odjezdu dal v sedm hodin večer provozní ředitel společnosti Bruhns. Vozy tažené koňmi do Králova Pole pole dorazily asi za 15 minut. Odtud se všichni odebrali do hostince Semilasso na oslavu.

V roce 2024 lidé za autentickou projížďku zaplatili symbolickou dvacetikorunu. V případě, že se rozhodli projet oblíbenou Party Šlinou a občerstvit čerstvě čepovaným pivem, je jízda vyšla na 60 korun. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alice Rosier

Štítky Brno, Královo Pole, Dopravní podnik města Brna, Janáčkovo divadlo, Semilasso, MHD, výročí, veřejná doprava, šalina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvaje v Brně jezdí už 155 let. Významné jubileum lidem připomněly historické vozy a koncerty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.